Moneda nationala s-a apreciat puternic pe finalul zilei de ieri, pana la 3,5550 lei/euro, pe fondul dobanzilor mari de pe piata monetara, iar dealerii spun ca leul ar putea castiga si mai mult dupa inchiderea sedintei valutare, pe fondul presiunilor venite de pe marile piete internationale.
[Update]: Moneda nationala as-a depreciat cu peste doi bani (0,64%), pana la 3,6140 lei/euro, la cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pe fondul unor dobanzi in scadere pe piata monetara, dupa ce bancile si-au constituit rezervele minime obligatorii.


"Leul se apreciaza pe o piata destul de linistita, pe fondul dobanzilor mari de pe piata interbancara. Este posibil sa treaca si pragul de 3,55 lei/euro, dupa ora 16:00 (inchiderea sedintei, n.r.), pe fondul presiunilor care ar putea veni de pe pietele internationale", a comentat Ciprian Mihai, sef de trezorerie in cadrul Volksbank Romania, citat de NewsIn.

Leul s-a depreciat cu trei bani in deschiderea sedintei, pana la cotatii de 3,6660 lei/euro, moneda nationala a castigand apoi teren pana la 3,5550 lei/euro. Ulterior leul a pierdut pana la 3,59 lei/euro, insa a revenit apoi pe o tendinta de apreciere, apropiindu-se de 3,5550 lei/euro. La ora 16:20, bancile cumparau un euro cu 3,5580 lei si il vindeau cu 3,5680 lei.

Pe pietele din regiune, dupa o depreciere de pana la aproape 283 forinti/euro, moneda ungureasca s-a apreciat puternic, pana aproape de 271 forinti/euro, dupa ce banca centrala a majorat dobanda cheie cu 3 puncte procentuale, la 11,5%. Forintul a revenit insa apoi in jurul unor cotatii de 274 unitati/euro.

Zlotul s-a depreciat de la 3,70 la 3,7925 unitati/euro, insa a castigat teren apoi in fata monedei europene, pana la 3,7488 zloti/euro.

"Evolutia leului este decorelata de restul monedelor emergente, insa urmeaza cam aceeasi directie cu forintul, care, de asemenea, s-a depreciat in prima parte a sedintei si a inceput sa castige teren dupa anuntul bancii centrale (de majorare a dobanzii de politica monetara cu 3 puncte procentuale, n.r.)", a mai comentat Mihai.

La cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), leul a castigat miercuri aproape 3 bani (0,82%) in fata euro pana la 3,5909 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta al BNR arata, in schimb, o depreciere a leului cu aproape cinci bani (1,71%), pana la 2,7793 lei/dolari.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat puternic in prima parte a sedintei, sub pragul de 1,3 dolari/euro. Astfel, dolarul a castigat initial teren de la 1,3076 la 1,2774 dolari/euro, insa ulterior a intrat pe o tendinta de depreciere si a pierdut teren pana la 1,2950 dolari/euro. La 16:20, ora Romaniei, dolarul reincepuse sa se aprecieze, iar euro era cotat la 1,2859 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 18,89% pe an, peste cel de 15,21% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 57% pe an, de la 53,28% pe an, cat era marti.

Dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight s-au mentinut la niveluri foarte ridicate, cu mult peste dobanda de politica monetara, de 10,25%, pe fondul speculatiilor pe lei, dar si a finalului de perioada pentru constituirea rezervelor minime obligatorii.

"Tranzactiile sunt destul de putine, insa ask-urile pot ajunge si la 100% pe an pe swap-uri, iar bid-urile se situeaza intre 15-20% pe an. Nivelurile nu sunt insa reprezentative", a mai spus Ciprian Mihai.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri