Creditul in valuta va deveni din ce in ce mai rar si mai scump in Romania, pe fondul scaderii ratingului de tara, dar si al diminuarii apetitului bancilor straine de a acorda linii de finantare bancilor din Romania, a declarat miercuri presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.
"E clar ca, intr-un viitor foarte apropiat, creditul in valuta va fi din ce in ce mai rar si mai scump. La aceasta contribuie retrogradarea Romaniei de catre agentiile de rating, mai ales ca bancile din piata locala nu pot avea un rating peste cel al tarii. Va incepe inca de pe acum sa se manifeste o diminuare a apetitului bancilor din strainatate de a acorda linii de finantare bancilor din Romania. Asta nu inseamna ca finantatrea va disparea, insa unele linii vor fi prelungite, altele nu", a spus Ghetea.

El a avertizat ca la baza acestei tendinte sta contextul dificil din tarile de provenienta ale bancilor cu activitate in Romania.

Ghetea a adaugat ca dobanda de baza (prime rate) aplicata de CEC Bank creditelor in euro este de 7,75% si, "daca se ia in calcul riscul valutar, nu este foarte departe de cea de 10,45% aplicata creditelor in lei".

Presedintele CEC Bank a mai spus ca volumul creditelor in valuta acordate companiilor ajunsese, la finalul lunii octombrie, la echivalentul a 227 milioane lei, in timp ce, pe segmentul pentru populatie, portofoliul de imprumuturi in moneda straina al CEC Bank a ajuns la echivalentul a 183 milioane lei, potrivit NewsIn.

Ghetea a mentionat ca provizioanele facute de CEC Bank au crescut intr-un ritm alert, in concordanta cu ce se intampla pe piata, gradul de provizionare situandu-se, la sfarsitul lunii octombrie, la 2,63% din total credit, in timp ce rata creditelor neperformante la CEC Bank se situa la aproximativ 1,6% in aceeasi perioada.

Presedintele CEC Bank a precizat ca la baza acestor cresteri de provizioane pentru bancile comerciale au stat doua schimbari de metodologie aplicate in acest an de banca centrala. Prima a fost majorarea provizioanelor pentru creditele in valuta, iar a doua, aplicata de la 1 iulie, prevede ca performantele financiare ale beneficiarilor de credit nu mai sunt evaluate in conditii standard, ci la categoria din momentul contractarii creditului.

Ghetea a apreciat drept nefondate deciziile agentiilor de rating de a retrograda Romania, calificandu-le drept "masuri luate fara a cunoaste realitatea din Romania".

Presedintele ARB si al CEC Bank considera ca Romania nu are nevoie de un ajutor din partea FMI si ca o varianta mai adecvata, in cazul in care va fi nevoie, ar putea fi o facilitate de tip stand-by.

Referitor la intalnirea reprezentantilor comunitatii bancare din Romania cu premierul Tariceanu, Ghetea a spus ca, in cadrul discutiilor, au existat pareri din partea unor bancheri, potrivit carora ar fi necesare modificari ale reglementarilor bancii centrale. Presedintele ARB nu a dat detalii suplimentare.

Premierul a adus in discutie posibilitatea de aplicare a unor masuri de sustinere a IMM-urilor, a mai spus Ghetea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri