Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a vandut, astazi, certificate de trezorerie cu discont, scadente dupa 12 luni, in urma carora a obtinut 401,9 milioane lei (105,4 milioane euro), cu un randament mediu record de 14,23% pe an, potrivit datelor publicate de Reuters, citate de NewsIn. MEF a atras ceva mai mult de jumatate din valoarea anuntata initial, de 800 milioane lei.
Randamentul maxim acceptat de MEF pentru titlurile cu scadenta la 12 luni a fost de 14,24%, usor sub dobanda de 14,25% pe an perceputa de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la facilitatea de credit (creditul lombard).

Bancile au depus oferte totale in valoare de aproape 1,17 miliarde lei, de circa trei ori mai mari decat suma atrasa de MEF.

La licitatia anterioara pentru titluri de stat cu maturitate la 12 luni, MEF atrasese 508,6 milioane lei (141,6 milioane euro), randamentul mediu oferit fiind de 13,55% pe an.

MEF isi propusese sa emita titluri de stat de 3 miliarde lei in luna noiembrie, valoarea anuntata pentru tot trimestrul IV din 2008 fiind de 7 miliarde lei, care sa duca valoarea emisiunilor pentru intregul an la 12,5 miliarde lei.

In schimb, ministerul a reusit sa atraga 65,3% din suma totala, dupa ce la emisiunile precedente din aceasta luna a vandut obligatiuni cu maturitate la cinci ani de 190,8 milioane lei, la care va plati un randament mediu anual de 12,65%, certificate cu discont pe sase luni de 770,6 milioane lei, cu un randament mediu anual de 13,69%, si certificate de trezorerie cu discont, scadente dupa trei luni, in urma carora a obtinut 597,1 milioane lei, la un randament mediu anual de 14,19%.

Guvernul a realizat marti a patra rectificare bugetara din acest an, in urma careia a mentinut deficitul de stat la 2,3% din produsul intern brut (PIB). Dupa primele zece luni, bugetul de stat consolidat inregistra un deficit de circa 1,5% din PIB, potrivit unei declaratii a ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri