La jumatatea lunii august Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inceput un proces de inventariere a bancilor din Romania, singura concluzie usor alarmanta fiind aceea ca o banca locala avea expunere la Lehman Brothers.
“Inceputul problemelor din sistemul bancar il gasim in luna august, cand am incercat identificarea bancilor care ar fi putut sa aiba plasamente nesigure. A existat o singura banca cu expunere la Lehman Bother”, spus Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, fara a preciza valoarea expunerii.

Apoi, BNR a urmarit inventarierea pasivelor externe ale bancilor, atentia fiind indreptata spre maturitatea lor.
Lehman Brothers a invocat in septembrie Capitolul 11 de protectie impotriva falimentului.

Falimentul a reprezentat sfarsitul acestei institutii, vechi de 158 de ani, care a reusit sa treaca peste cele doua razboaie mondiale sau peste colapsul fondului de investitii Long-Term Capital Management, insa nu a putut face fata crizei creditelor.

Falimentul Lehman Brothers este de departe cel mai mare din istoria SUA, institutia detinand active totale de peste sase ori mai mari decat cele ale companiei de telecomunicatii WorldCom, care a solicitat protectie fata de creditori in 2002 si ocupa locul al doilea in ierarhie.

“Din nou, anumiti sefi de banca intra foarte usor in panica. In opinia mea, acesta este fenomenul care in Romania se raspandeste foarte usor, fiind alimentat prin diferite mijloace de comunicare”, a spus Cinteza.

De asemenea, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a afirmat ieri ca s-au facut si unele greseli de catre banci in momente de criza si s-a ajuns sa se creeze aceasta tensiune intre clienti si banci, presa si banci exact cand nu ne trebuia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri