Limitarea activitatii de creditare de catre bancile comerciale nu s-a produs din cauza scaderii gradului maxim de indatorare, problema fiind de fapt sursele de finantare, a spus Nicolae Cinteza, director in BNR.
El a aratat ca, pe fondul neincrederii din piata romaneasca, dupa asa numitul "atac asupra monedei nationale" din octombrie, cand dobanzile au crescut si pana la 40% pe piata monetara, bancile care dispuneau de lichiditate au preferat sa plaseze bani in strainatate decat sa imprumute alte banci locale.

"Ingrijorarea bancherilor este alta, nu gradul maxim de indatorare, asa cum sustin. La creditele in lei, scaderea gradului maxim de indatorare dupa noile norme de creditare a populatiei nu depaseste 4 puncte procentuale, iar la euro, pentru clientii cu venituri mari, nu depaseste 6 puncte procentuale. Nu gradul de indatorare este problema, poti sa-l faci si 100%, dar daca n-ai surse (de finantare n.r.), nu ai rezolvat nimic", a declarat directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza, in cadrul seminarului EU-COFILE, desfasurat la Sinaia.

El a precizat ca, in momentul de fata, exista constructii care nu se vand si ca exista posibilitatea rezilierii unor contracte de credit, daca dezvoltatorul nu reuseste sa prezinte bancii macar precontractele incheiate cu cumparatorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri