Unii asiguratori ar trebui sa scumpeasca politele RCA cu 15%, iar altii cu 40-50%, deoarece sunt diferente foarte mari intre tarifele societatilor care incheie polite RCA, iar rata daunei la nivel de piata este de 96%, a declarat seful biroului asigurari auto al Generali Asigurari, citat de NewsIn.
"Este foarte greu de facut o estimare la nivelul pietei. Majoritatea asiguratorilor declara cresteri cu 15-20%. Reprezentantii CSA vorbesc de 10%. Deoarece intre tarifele asiguratorilor RCA sunt diferente foarte mari, probabil ca unii ar trebui sa creasca cu 15%, iar altii cu 40-50%", a mai declarat seful biroului asigurari auto al Generali Asigurari, Radu Ionescu.

El a adaugat ca, potrivit calculelor Generali Asigurari, rata daunei - despagubiri platite plus rezervele tehnice, inclusiv IBNR (rezerva de daune neavizate n.r.) - se ridica la nivel de piata la 96%.

"In aceste conditii, luand in considerare cheltuielile de achizitie si administrare a asigurarilor RCA, probabil ca prima medie pe piata ar trebui sa creasca cu 40%", a explicat Ionescu.

Insa cresterea nu ar trebui sa fie identica pentru toate categoriile de asigurati, considera reprezentantul Generali Asigurari.

Ionescu a mai spus ca RCA este un produs standard, insa cu tarife foarte diferite de la un asigurator la altul, pentru aceleasi categorii de risc.

Astfel, "10% poate fi o crestere suficienta pentru anumiti asiguratori (astfel incat sa nu inregistreze pierderi prin practicarea noilor tarife), dar nu stiu daca este o crestere suficienta pentru media pietei", a aratat Ionescu.

Majorarea "galopanta a cheltuielilor cu reparatiile (piese si manopera), precum si cresterea frecventei de producere a riscurilor asigurate - numar de masini tot mai mare, infrastructura incapabila de a mai prelua traficul actual - reprezinta principalii factori care conduc la scumpirea politelor", considera seful biroului asigurari auto al Generali Asigurari.

Radu Ionescu a precizat ca asiguratii din Romania sunt implicati tot mai mult in evenimente in afara teritoriului Romaniei, mai ales in vestul Europei, "unde costurile si pretentiile de despagubire sunt mai mari".

O alta cauza a scumpirii politelor este cresterea numarului de cereri de despagubire - si a platii acestora - pentru vatamari corporale si prejudicii fara caracter patrimonial.

In ce priveste tariful RCA practicat de Generali Asigurari pentru 2009-2010, acesta este unul segmentat si prevede modificari foarte diferentiate in functie de profilul asiguratilor sau potentialilor asigurati, de rezultatele inregistrate in anul de asigurare in curs de cei care au mai fost asigurati la Generali si de zona de utilizare preponderenta a vehiculului, a precizat Ionescu. Generali are o cota de piata putin peste 2% la asigurarea obligatorie RCA, potrivit propriilor estimari.

Referitor la asigurarile Casco, Ionescu a precizat ca "Generali Asigurari are un tarif foarte segmentat si intervine trimestrial in sistemul de tarifare, unul dintre motivele principale fiind efectuarea de corectii (facilitati) pentru a atrage si pastra ca si asigurati pe soferii prudenti si responsabili".

Oficialul Generali Asigurari a mentionat ca tarifele Casco se pot modifica oricand asiguratorul simte ca acest lucru se impune, in conditiile in care este vorba despre o asigurare facultativa.

"Modificarile se aplica, evident, numai asigurarilor nou incheiate", a adaugat Ionescu.

Limitarea comisioanelor la 15% din valoarea primelor RCA incasate ar putea scoate din piata unii brokeri

Oficialul Generali Asigurari sustine ca in cazul plafonarii comisionului practicat de intermediari la 15% din valoarea primelor RCA incasate, se pune problema de "supravietuire" a unor brokeri.

"Multi dintre brokerii de varf au dezvoltat retele nationale, organizate piramidal - cu coordonatori de grupe de agenti, unit-manageri, sefi regionali, etc. -, retele care nu mai functioneaza in conditiile in care agentii primesc direct 15% comision de la asigurator, iar pentru suprastructura (cea care instruieste agentii, coordoneaza reteaua, etc.) nu se mai ofera nimic", a explicat Ionescu.

CSA a anuntat la inceputul lui noiembrie ca a plafonat nivelul comisioanelor acordate de asiguratori intermediarilor de polite de raspundere civila auto (RCA) la 15% din valoarea primelor incasate, pentru ca asiguratorii sa aloce o suma mai mare primei de risc, pe fondul crizei intenationale.

Potrivit presedintelui CSA, Angela Toncescu, tarifele practicate de asiguratori la RCA pentru 2009 vor creste cu cel mult 10%, ca urmare in special a limitarii comisionului practicat de intermediari la 15%.

Insa reprezentantul Generali Asigurari considera ca masura CSA nu va contribui la limitarea cresterii tarifelor RCA. Potrivit prevederilor anterioare, comisionul platit de asiguratori putea depasi 15% din valoarea primelor incasate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri