Moneda nationala a inchis sedinta la 3,89 lei/euro, dupa ce depasise la un moment dat pragul de 3,9 lei/euro, pe fondul incertitudinii in privinta situatiei politice si a ordinelor mai mari de vanzare, care au decorelat leul de restul monedelor emergente din regiune.
"Leul s-a depreciat semnificativ si a depasit nivelul de 3,9 lei/euro pe fondul ordinelor de vanzare de lei. Deprecierea din ultima perioada vine pe fondul instabilitatii de pe plan politic. Lucrurile nu sunt clare, iar situatia ar putea continua si in perioada urmatoare. E posibil ca leul sa se stabilizeze la acest nivel sau chiar sa se deprecieze si mai puternic in urmatoarele doua saptamani", a declarat un dealer din piata, citat de NewsIn.

Moneda nationala s-a depreciat inca din startul sedintei cu un ban, pana la 3,88 lei/euro, pentru ca apoi sa continue sa piarda teren pana la un curs maxim de 3,9020 lei/euro. Ulterior, cursul a coborat sub 3,89 lei/euro, iar la 16:55, bancile cumparau un euro cu 3,8913 lei si il vindeau cu 3,8963 lei.

In regiune, monedele emergente au evoluat decorelat. Astfel, daca zlotul a avut o evolutie asemanatoare cu cea a leului si s-a depreciat initial de la 3,89 la 3,94 unitati/euro, ulterior intarindu-se pana la 3,92 unitati/euro, moneda ungureasca s-a apreciat puternic, de la 266,35 la 262,9 unitati/euro.

"Monedele sunt decorelate si in functie de perceptia fata de tarile emergente. In Ungaria, dupa ajutorul acordat de Fondul Monetar International (FMI), a revenit un sentiment de incredere, fata de Romania sau Polonia, unde situatia este inca incerta", a mai spus delarul mentionat.

La cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), leul a pierdut peste 4 bani (1,1%), pana la 3,8998 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat de BNR arata o depreciere a leului cu peste 3 bani (1,08%), pana la 3,02871 lei/dolar, de la 2,9961 lei/dolar, cat era luni.

Pe pietele internationale, dolarul s-a apreciat de la 1,297 la 1,28 unitati/euro. La ora 16:55, ora Romaniei, euro era cotat la 1,2845 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 11,32% pe an, usor mai ridicat decat cel din sedinta anterioara, de 10,69% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut la 11,98% de la 11,84% pe an, cat era luni.

Dobanzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) se mentin la 11-12% pe an, peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri