Bancile vor prezenta BNR saptamana viitoare propunerile de modificare a normelor de creditare, care vor include separarea in regulament a creditelor ipotecare de cele de consum si a celor garantate ipotecar de cele negarantate, a spus presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.
"Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va prezenta in cursul saptamanii viitoare Bancii Nationale a Romaniei (BNR) propunerile bancilor cu privire la modificarea normelor de creditare. Inca se lucreaza la propunerile de schimbare a normelor de creditare, insa acestea vor cuprinde separarea in regulament a creditelor ipotecare de cele de consum si a celor garantate ipotecar de cele negarantate", a declarat Ghetea, care este si presedinte al ARB.

Declaratia vine in contextul in care BNR a anuntat ca va reanaliza, in ianuarie 2009, impreuna cu reprezentantii bancilor comerciale, oportunitatea modificarii normelor de creditare a populatiei recent introduse.

Unele banci au pus pe seama noului regulament de creditare a populatiei franarea creditarii incepand cu octombrie, in timp ce reprezentantii bancii centrale sustin ca probema este, de fapt, lipsa resurselor de finantare.

"Nu gradul de indatorare este problema, poti sa-l faci si 100%, dar daca n-ai surse (de finantare n.r.), nu ai rezolvat nimic", declara in 28 noiembrie directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, care a precizat ca, din resursele atrase din strainatate de bancile din Romania, 41% sunt pe termen scurt, avand scadente mai mici de un an.

In octombrie, creditul neguvernamental a scazut cu 0,6% fata de luna anterioara, la 193,06 miliarde lei (52,7 miliarde euro).

Ghetea a aparat decizia BNR de a autoriza si trezorierii bancilor, spunand ca nu vede niciun inconvenient, ci dimpotriva, aceasta ar putea ajuta pe viitor bancile.

Creditarea nu este blocata, ci doar incetinita

Seful CEC Bank sustine ca realtarile privind blocarea creditarii prezinta o imagine "aproape de fals", insa a admis ca bancile sunt mai restrictive cu clientii.

"In perioada urmatoare pot aparea unele probleme la finantarile noi in valuta. Se creaza o imagine aproape de fals cand se spune ca creditarea este blocata. Ea este incetinita, nu blocata", a declarat Ghetea.

"In situatia in care unele societati comerciale raman in urma cu platile la stat ori la furnizori, bancile devin mai atente. Inainte de criza, poate ca se mai trecea cu vederea, insa acum bancile comerciale sunt mai atente, mai restrictive", a mai spus Ghetea.
El a mai spus ca, in prezent, liniile de finantare din strainatate nu mai sunt la nivelul la care erau acum un an si exista si lipsa de lichiditate in piata.

"Ajustari" de dobanzi la credite si la depozite la CEC Bank


"Probabil ca CEC Bank va face unele ajustari la dobanzi in zilele urmatoare si la credite si la depozite. In prezent, atragem depozite cu dobanda de 9,25% si plasam cu dobanzi de peste 11%", a mai spus Ghetea.

Nivelul creditelor neperformante la nivelul CEC Bank este de 1,63% din total, in contextul in care volumul creditelor reprezinta 75-76% din totalul depozitelor atrase de CEC Bank. Banca nu are credite in valuta, iar imprumuturile imobiliare sunt relativ recente in portofoliul bancii, a precizat presedintele CEC Bank.

"Incepem creditarea pentru campania de toamna, iar pentru cea din primavara a anului acesta ne-am primit deja toti banii. In portofoliul de credite al CEC Bank, creditele agricole reprezinta 12% din total", a adaugat Ghetea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri