Noua sau zece administratori vor ramane pe piata pensiilor private obligatorii (pilon II) dupa un proces de fuziuni si preluari, urmand ca anul 2009 sa fie unul al deciziilor de concentrare a pietei si in special de fuziuni, a declarat presedintele CSSPP, Mircea Oancea, citat de NewsIn.
"Pe piata pensiilor private obligatorii vor ramane circa 9-10 jucatori", a estimat seful CSSPP, care vede o reducere cu circa o treime a numarului de jucatori din piata, de la 14 in prezent.

Oancea considera ca intentiile de fuziuni intre fonduri "se vor manifesta" anul viitor, chiar daca nu se vor materializa in 2009.

"Din punctul nostru de vedere, al Comisiei, anul 2009 trebuie sa fie unul decisiv in ce priveste deciziile de concentrare a pietei si in special de fuziuni", a mentionat el.

Procesul de fuziune a fondurilor (reglementat de norma 14/2008 n.r.) prevede un mod de desfasurare care dureaza cel putin sase luni, din momentul luarii deciziei intentiei de fuziune si pana finalizarea si aprobarea de catre Comisie a fuziunii si retragerii fondului care este absorbit, a explicat seful CSSPP.

"La sfarsitul lui 2009 se poate vorbi de o piata de circa 9-10 jucatori, cel putin prin intentiile exprimate", a mai spus Oancea.

Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de participanti dupa primii trei ani de la data constituirii ca sa ramana pe piata. In prezent, 4 din cele 14 fonduri de pe piata aveau la sfarsitul lui noiembrie mai putin de 50.000 de clienti, ceea ce le face susceptibile pentru preluari, potrivit jucatorilor din piata.

Administratorii vor "conserva" activele in 2009 in intrumente cu venit fix

Potrivit unor norme de modificare temporara a limitei maxime privind investitiile, administratorul poate decide ca, pentru o perioada de un an sa investeasca in titluri de stat, certificate de trezorerie, obligatiuni guvernamentale, indiferent de termenul de scadenta sau maturitatea acestor instrumente financiare, cu depasirea plafonului actual de 70% din valoarea totala a activelor fondului de pensii.

Masura a fost luata din cauza turbulentelor de pe pietele internationale. "Aproape toti administratorii au notificat Comisia ca au decis sa foloseasca acea perioada de derogare si este o perioada de conformare in momentul de fata, o perioada prin care investitiile marilor intrati in sistem se orienteaza catre instrumente cu venit fix", a spus Oancea.

"Cred ca vom asista in perioada urmatoare, cel putin in prima jumatate a anului, la investitii in instrumente cu venit fix, respectiv titluri de stat cu maturitati de la sub un an pana la 5 ani eventual", a adaugat el.

El a adaugat ca aproximativ 75-80% din fondurile administratorilor ar putea fi investite in aceste intrumente in prima parte a lui 2009, urmand ca ponderea sa creasca in ultima jumatate a anului viitor.

Seful CSSPP nu se asteapta la randamente foarte mari in piata in 2009, insa estimeaza ca acestea vor depasi, totusi, rata inflatiei.

"In ce priveste randamentele, consider ca nu vor fi niste randamente extraordinare dar vor depasi nivelul inflatiei anul viitor", a mai spus Oancea, care a avut in vedere nivelul dobanzilor oferite in sistemul bancar si al randamentelor oferite de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), precum si estimarile privind inflatia in 2009.

Seful CSSPP a tinut, insa, sa precizeze ca discutia despre randamente este irelevanta in prezent, in conditiile in care, conform legii, se poate discuta despre randamente cel mai devreme in iunie 2010, la doi ani de functionare a fondurilor de pensii.

Potrivit legislatiei, un fond de pensii private poate sa investeasca cel mult 50% din active in actiuni cotate la burse din Romania sau din alte state europene, maximum 70% in titluri de stat, 20% in instrumente ale pietei monetare si cel mult 30% in obligatiuni corporatiste.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri