Bancile majoreaza dobanzile la depozite in perioada sarbatorilor de iarna ca sa atraga noi clienti si fonduri de pe piata interna, ofertele pe partea de imprumuturi, cu care obisnuisera publicul in anii trecuti, limitandu-se, in prezent, la promovarea cardurilor de credit.
In ciuda tendintei generale a populatiei de a mari cheltuielile in perioada sarbatorilor de iarna, bancile au renuntat anul acesta la ofertele promotionale pe segmentul de imprumuturi si s-au concentrat pe depozite prin majorarea dobanzilor.

Tendinta este explicabila, dupa ce creditarea a incetinit semnificativ, pe de-o parte din cauza accesului mai dificil la finantarile externe, iar pe de alta parte din cauza restrictiilor aduse de regulamentul de creditare a populatiei impus de Banca Nationala a Romaniei (BNR), potrivit NewsIn.

Banca Comerciala Romana (BCR) a majorat inca din luna noiembrie dobanzile la produsele de economii in lei si valuta pentru populatie cu pana la 3 puncte procentuale, pana la 12,25% pe an pentru depozitele in lei.
In perioada sarbatorilor de iarna, intre 8 decembrie 2008 si 15 ianuarie 2009, depozitul in euro cu scadenta la doua luni are o dobanda promotionala de 7% pe an.

In cadrul aceleiasi oferte, pentru depozitul la vedere Maxicont, clientul primeste o dobanda de 6% pe an in cazul pachetului format impreuna cu unitatile de fond monetar BCR Asset Management si de 5% pe an pentru depozitul la vedere Maxicont clasic.

Raiffeisen Bank plateste, de asemenea, dobanzi mai mari la produsele de economisire, atat pentru populatie, cat si pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM). Banca a inclus in oferta de sarbatori promotia "Depozite cu dobanzi de top 3", pentru populatie, cu dobanzi la depozitele pe trei luni de pana la 14,2% pe an la lei, 5% pe an la euro si 4% pe an la economiile in dolari.

Totodata, Raiffeisen Bank a lansat contul de economii in lei Acces Plus cu dobanda anuala de pana la 11%, neimpozabila, si, pentru clientii care isi deschid pana la 31 decembrie un cont de salariu, banca plateste un bonus de 5% din valoarea neta a salariului.

Raiffeisen Bank a lansat si un concurs cu tragere la sorti in perioada 10-31 decembrie pentru transferurile de bani prin Western Union, cu premii zilnice de 100 de euro si, saptamanal, un set de electrocasnice.

Si oferta UniCredit Ţiriac Bank din perioada sarbatorilor de iarna este axata tot pe produsele de economisire. Banca a lansat un depozit pe doua luni, cu dobanzi de pana la 13,5% pe an la lei si pana la 5% pe an la euro si a majorat, in acelasi timp, dobanzile la alte tipuri de depozite.

RBS Romania plateste, pana la 31 ianuarie, dobanzi fixe promotionale de pana la 13,5% pe an la lei si 5,25% pe an la euro pentru depozitele constituite pe trei luni si ofera gratuit cardul de debit atasat contului curent.
Bank Leumi Romania a lansat depozitul pe 2 luni "Sarbatori de iarna" pentru populatie si companii, cu dobanda de 15% pe an la lei si 6,25% pe an la euro.

Banca Romaneasca vrea sa atraga clienti in perioada 17 noiembrie 2008 - 27 februarie 2009 prin depozitul "Super Depozit", pe 4 luni, cu dobanda fixa de 14,25% pe an la lei si 6,25% pe an la euro. Totodata, banca a majorat dobanzile si la alte produse de economisire.

Pentru clientii care constituie depozite la Garanti Bank pana pe 31 decembrie, banca plateste dobanzi anuale mai mari cu 0,25 puncte procentuale.

Ofertele bancilor pe creditare se limiteaza la carduri


Majoritatea ofertelor de la sfarsitul anului pe segmentul de creditare sunt pe segmentul de carduri, bancile oferind mai greu imprumuturi in actualele conditii din piata.

Astfel, Bancpost a lansat un concurs cu premii de pana la 5.000 de dolari in bijuterii pentru clientii care folosesc cardul de debit American Express Green in intervalul 1 decembrie 2008 si 31 ianuarie 2009.

Clientii BCR posesori de carduri de credit MasterCard pot castiga, in cadrul unui concurs al bancii, un autoturism Volkswagen Golf sau 10 terminale i-Pod, daca efectueaza minimum 2 tranzactii de cel putin 50 de lei in perioada 1 noiembrie si 31 decembrie 2008.

BCR promoveaza totusi si o oferta pe partea de imprumuturi. Astfel, banca percepe o dobanda fixa de 14,5% pe an pentru creditele de nevoi personale in lei cu scadenta intre 5 si 10 ani, contractate pana la sfarsitul acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri