Cel putin asa sustine presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

Acesta precizeaza ca, in acest moment, nu exista posibilitatea de a avea o imagine exacta a evolutiei creditului in valuta in sistemul bancar romanesc, deoarece a trecut o perioada scurta de timp de la noile masuri luate de Banca Nationala pentru diminuarea creditului in valuta.

Presedintele ARB considera ca o imagine exacta a evolutiei creditului in valuta va putea fi obtinuta peste aproximativ trei-patru luni, undeva in lunile octombrie sau noiembrie, pentru a avea un rezultat cumulat, raportat la data luarii deciziei de catre Banca Nationala.

Ghetea considera ca orice masura pe care o ia Banca Nationala este normal sa aiba efecte, presedintele ARB considerand ca aceste efecte pot fi mai mari sau mai mici, in functie de modul in care fiecare banca se raporteaza la deciziile BNR.

Acesta a mai spus ca unele banci au inceput sa modifice dobanzile dupa decizia Bancii Nationale de a modifica si procentul de participare al bancilor comerciale la rezerva minima obligatorie in valuta, ca urmare, Ghetea spune ca se va simti o diminuare a creditului in valuta.

Noile masuri ale Bancii Nationale de reducerea a expansiunii creditului in valuta prevad, intre altele, obligativitatea ca totalul ratelor lunare cumulate ale unei persoane imprumutate sa nu depaseasca 40 la suta din venitul lunar al acesteia.

Decizia BNR de unificare a dobanzii de politica monetara cu cea de sterilizare a pietei este apreciata de presedintele ARB ca o decizie mai mult tehnica pe care a luat-o Banca Centrala, Ghetea mentionand ca Banca Centrala aproape ca nu mai utiliza politica de dobanda monetara, deoarece nu a mai intervenit sa faca sterilizari masive in piata.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al BCR, Corneliu Cojocaru, a apreciat ca o scadere a creditului in valuta s-a facut totusi simtita pe intreg ansamblul sistemului bancar, dupa decizia BNR de inasprire a conditiilor de creditare.

Cojocaru considera ca masura BNR nu a afectat BCR, pentru ca este o banca care a incurajat si incurajeaza creditarea in lei, majoritatea clientilor avand credite pentru nevoi personale in special in lei, singurele credite in valuta la care cererea este mai ridicata fiind cele imobiliare sau ipotecare.

Cojocaru a subliniat ca BCR nu a inregistrat chiar in noile conditii cerute de BNR o scadere a cererii la creditul in valuta.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri