Desi cardurile de credit sunt in numar semnificativ mai mic decat cele de debit, bancile incearca, incet, incet, sa echilibreze situatia, lansand produse si oferte noi pe acest segment, intr-un ritm mult mai sustinut decat in anii trecuti.
La sfarsitul anului 2004, dintr-un total al pietei de carduri de aproape 6 milioane de carduri valide, aproximativ 300.000 dintre acestea erau carduri de credit. Interesant de notat este faptul ca peste jumatate din numarul total de carduri de credit sunt emise de BRD. De asemenea, 2004 a reprezentat intrarea pe piata cardurilor de credit a primei institutii financiare non-bancare, Euroline Retail Services SA.

Razboiul facilitatilor

Daca la nivelul taxelor si comisioanelor, oferta este in mare aceeasi, batalia se duce la nivelul serviciilor atasate sau facilitatilor oferite de fiecare banca. Astfel, dupa ce Raiffeisen a lansat in premiera pe piata romaneasca primul card de credit cu perioada de gratie, astazi mai toate bancile ofera aceasta facilitate, perioada in care utilizatorul poate returna creditul fara a plati dobanda ajungand la 45-50 de zile. BRD incearca sa se detaseze de competitorii sai, oferind servicii atasate cardurilor de credit. Clientii BRD, utilizatorii Visa Classic in lei beneficiaza astfel de un intreg pachet de servicii gratuite, pornind de la asigurare medicala in cazul deplasarilor in strainatate, asigurari de accident pe parcursul deplasarilor pana la asigurari de voiaj.
La Bancpost, titularul de card poate alege doua persoane autorizate sa foloseasca banii din contul de card, responsabilitatea privind utilizarea si rambursarea apartinand insa titularului. CardFinans Avantaj - emis sub sigla MasterCard - este un card in lei, care poate fi folosit atat sub forma de card de credit, cat si ca instrument pentru cumparaturi in rate in Romania si in strainatate. Dobanda perceputa la cumparaturile in rate este 0 daca produsele sunt achizitionate din reteaua de magazine partenere.

Taxe pentru urgente

In ceea ce priveste dobanda, aceasta nu inregistreaza diferente notabile de la o banca la alta. Astfel, pentru cardurile de credit in lei, dobanda este cuprinsa intre 26 si 29%, iar pentru cele in valuta este de 10%. In general, suma minima de rambursat variaza intre 5 si 10% din soldul creditului utilizat in luna precedenta, la care se adauga dobanzile si comisioanele aferente. Nici in cazul retragerilor de numerar comisioanele percepute de banci nu difera prea mult. Media acestora este de 1% plus 2,5 lei noi in cazul retragerii de la alta banca si de 1% la ATM-urile proprii. Atunci cand vine vorba de intarzieri la plata, dobanda este in jur de 40%, in cazul Finansbank dobanda penalizatoare ajungand insa si la 70% pe an. Lista comisioanelor si a taxelor este lunga, in cazul pierderii cardului existand o taxa de eliberare in regim de urgenta, care poate ajunge si la 150 de euro daca persoana se afla in afara tarii. De platit trebuie sa platesti si daca soliciti eliberarea de numerar in regim de urgenta, situatie in care trebuie sa scoti din buzunar, in medie, 3.000 de lei noi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri