Moneda nationala s-a depreciat constant pe parcursul sedintei de ieri si a pierdut 5 bani, pana la 3,9650 lei/euro, pe fondul vanzarilor de lei, tendinta decorelata de cea a altor valute emergente din regiune.
"Leul a pierdut destul de mult, posibil dupa ce unele persoane au vrut sa profite de aprecierea din aceasta perioada si sa schimbe valuta pentru a nu astepta pana in ianuarie, cand este prevazuta o depreciere. In regiune, oricum, evolutiile monedelor emergente nu mai sunt de ceva vreme corelate", a spus dealerul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu, citat de NewsIn.

Leul a deschis sedinta usor apreciat fata de nivelul de luni seara, la 3,9150 lei/euro, insa ulterior a pierdut constant teren pana la un nivel maxim al cursului de 3,9653 lei/euro. La 16:20, bancile cumparau un euro cu 3,9595 lei si il vindeau cu 3,9705 lei.

"Incepand din 2004, acesta este singurul sfarsit de an in care moneda nationala a ramas pe depreciere. In piata sunt vanzari de euro la casele de schimb valutar, insa banii sunt absorbiti de piata sau volumul schimburilor nu a fost foarte mare. Este posibil sa fie si un efect psihologic asupra persoanelor care se asteapta la un curs mai ridicat in ianuarie si prefera sa schimbe bani acum, sau cei care pleaca de sarbatori in strainatate si isi schimba leii abia acum", a spus un dealer din piata, citat de NewsIn.

In regiune, zlotul polonez s-a apreciat de la 4,1470 la 4,09 unitati/euro, in timp ce forintul, dupa o intarire de la 264 la 262,75 unitati/euro, a pierdut teren pana la aproximativ 264 unitati/euro.

La cursul de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), leul s-a apreciat nesemnificativ (0,02%), pana la 3,9297 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat marti arata o usoara depreciere a leului (0,07%), pana la 2,8085 lei/euro, de la 2,8066 lei/euro, cat era luni.

Pe pietele internationale, moneda americana a fluctuat in intervalul 1,3930 - 1,4020 unitati/euro, pentru a se stabiliza ulterior in jurul nivelului de 1,4 dolari/euro. La 16:20, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3986 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de luni, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 6,34% pe an, cu mult sub cel din sedinta anterioara, de 9,88% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 6,92%, de la 10,38% pe an, cat era luni.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au coborat semnificativ, la 6-7% pe an, cu mult sub dobanda de politica monetara, de 10,25% pe an, lichiditatea din piata fiind ceva mai mare in ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri