Banca Nationala se pregateste sa declare razboi bancherilor care dau credite in valuta. Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat schimbarea de strategie a bancii centrale, noul obiectiv fiind atingerea la finele anului a tintei de inflatie de 7,5% anuntata ieri, cu o marja de +/- 1%.
Banca centrala doreste mai putine credite in euro, astfel ca deciziile pe care le ia in lupta cu inflatia sa vizeze pe cat mai multi. BNR va cere bancilor sa puna la pastrare mai multa valuta


Insa, pentru ca BNR sa aiba un cuvant mai greu de zis asupra inflatiei din Romania, este nevoie ca majoritatea banilor aflati in circulatie sa fie lei. In caz contrar, de exemplu, daca in Romania ar predomina euro, romanii ar fi mai afectati de o decizie luata la Frankfurt de Banca Centrala Europeana decat de una a BNR. Mugur Isarescu se pregateste se apese pe frana imprumuturilor in dolari sau euro. 60% din credite sunt in valuta. Suntem la limita. Trebuie descurajat creditul in valuta, a declarat Isarescu. El sustine ca BNR are la indemana doua tipuri de masuri pentru a face imprumuturile in euro sau dolari mai putin atractive: regulile prudentiale, de exemplu limitarea ratei la 30% din venituri, si rezervele minime obligatorii, care cresc costurile bancilor si, implicit, nivelul dobanzii.

Suntem gata sa majoram rezervele din nou. Exista banci care ne indica pe diverse cai ca mai putem sa le majoram... de la 30% la 40%. Mai avem sapte trepte (n.r. - pana la 100%), a avertizat mai in gluma, mai in serios guvernatorul BNR.

In iulie, banca centrala a decis majorarea sumelor de bani pe care bancile trebuie sa le depuna la BNR, de la 0% la 30% din sumele in valuta la dispozitia bancilor.

Cel mai important activ al unei tari e stabilitatea preturilor

Intrarile abundente de capital strain au fost una dintre cauzele intreruperii procesului de reducere a inflatiei. Nu sunt la nivelul de alarma, dar exista nivelul de pericol de inundatii, ca la mediu

Motorul economiei romanesti e turat puternic. Daca vrem crestere economica, nu turam un motor mic, ci il schimbam cu unul mai mare. Altfel, exista riscul ca motorul sa se caleze. (despre necesitatea investitiilor in cresterea capacitatilor de productie)

Ni s-a reprosat ca am semnalizat stanga si am virat la dreapta. Prin nivelul de 12,5% al dobanzii de politica monetara am incercat sa spunem bancilor sa nu coboare dobanzile la creditele in lei.

De la un punct incolo, aprecierea leului devine excesiva. Nu ne ajuta suficient in ce priveste dezinflatia, dar poate crea dezechilibre.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri