Dupa o crestere de aproximativ un cent in ultimele zile, dolarul a mai slabit ritmul ieri. Datele foarte bune privind influxurile de capital catre Statele Unite, publicate luni, ajutasera moneda americana sa recupereze serios din pierderile pe care le-a avut in ultimele doua saptamani si sa fie cotat, la ora 0:00 GMT, la cursul de 1,235 $/ euro. Ieri, insa, o parte dintre cei care au castigat de pe urma acestei cresteri au preferat sa isi incaseze profitul, iar dolarul a ajuns, la ora 8:17 GMT, la cursul de 1,2367 $/ euro.
Pe de alta parte, yenul japonez a ajuns la cea mai mare valoare din ultimele sapte saptamani in raport cu dolarul, investitorii fiind optimisti in legatura cu evolutia viitoare a economiei nipone. Investitorii de pe piata valutara au preferat sa ramana in asteptare in prima parte a zilei, inaintea publicarii de catre Departamentul american al Muncii a Ratei inflatiei pe luna iulie. Aceasta urma sa le ofere indicii asupra politicii monetare a bancii centrale a SUA (Fed), cu implicatii asupra pietei valutare si a celei de capital.

"In acest moment, este vorba mai mult despre pozitiile pe care investitorii le iau pentru vanzarea sau cumpararea valutelor, decat despre ceva fundamentat economic. Ne mentinem prognoza favorabila dolarului", a afirmat Adarsh Sinha, de la Barclays Capital.

Traderii sunt de parere ca evolutia slaba a euro ar putea continua pe termen scurt, avand in vedere ca moneda europeana nu a reusit sa treca peste pragul psihologic de 1,25 dolari.

Analistii se asteapta ca, din cauza preturilor mari ale energiei, rata inflatiei pe luna iulie in Statele Unite sa creasca pana la 0,4 procente, fata de iunie, cand preturile au ramas neschimbate.

"Ne asteptam la o cifra mai mica, in jur de 0,1%. Nu credem ca valutele vor avea vreo reactie la publicarea ratei de inflatie din SUA", a mai spus Sinha.

In iunie, economia Statelor Unite a reusit sa atraga capitaluri straine in valoare de 71,2 miliarde de dolari, mai mult decat deficitul comercial pe luna respectiva, situat la 58,8 miliarde de dolari. Dolarul a urcat initial pe baza acestor informatii linistitoare, insa scaderea cererii externe pentru titlurile de stat americane, principalul instrument de finantare a deficitului bugetar al SUA, a stopat aceasta crestere.

Dolarul este sensibil la cererea externa pentru active americane, influxurile masive de capital fiind necesare pentru acoperirea nevoilor masive de finantare ale guvernului.

Analistii afirma ca atentia investitorilor se muta catre problemele structurale ale economiei americane, dupa ce dolarul a avut de castigat pe baza performantelor bune reusite in ultima perioada de aceasta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri