Numai sapte fonduri din cele 14 care sunt active pe piata pensiilor obligatorii au obtinut randamente peste rata inflatiei in intervalul 20 mai - 31 decembrie 2008, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), care estimeaza inflatia din acelasi interval la 4 - 4,5%.
Cele 14 fonduri de pe piata au ajuns la sfarsitul anului trecut la 4,03 milioane de participanti si un activ net de 831,9 milioane de lei (208,7 milioane de euro), dupa opt luni de colectarea contributiilor de la clienti.

ING a inregistrat cel mai mare randament calculat dupa valoarea unitara a activului net, de 9,81% dupa opt luni de colectarea contributiilor de la clienti, si a fost urmat de BT Aegon, cu un castig de 7,04%, AIG (6,81%) si Interamerican (6,03%), potrivit datelor APAPR.

Fondurile BCR, Allianz-Tiriac si Generali au inregistrat randamente pozitive, intre 4,93% si 5,81%.

Randamente pozitive, dar la un nivel mai scazut, au raportat fondurile Omniasig (+4,20%), KD (+ 2,45%), OTP (1,90%) si BRD, cu 0,63%. In acelasi timp, fondurile Bancpost si Prima Pensie au inregistrat randamente negative, de 1,57% si 4,77%.

Randamentul mediu inregistrat de fondurile din piata in aceasta perioada de sapte luni si zece zile a fost calculat prin ponderarea valorii unitatilor de fond cu cea a activelor nete aflate in administrare la fiecare fond, potrivit APAPR.

Randamentul mediu al fondurilor romanesti de pe pilonul II a depasit nivelul inflatiei si au avut, in 2008, cea mai buna performanta din regiunea Europei Centrale si de Est, sustine APAPR, care citeaza estimari preliminare.

In alte tari din regiune, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat anul trecut randamente negative cuprinse intre -7% si -15%.

Astfel, fondurile din Polonia au pierdut anul trecut in medie 14,2%, iar cele din Slovacia - 6,7%, conform APAPR, care citeaza date publicate de autoritatile de supraveghere si asociatiilor fondurilor de pensii din statele mentionate.

In Ungaria, fondurile au inregistrat un randament negativ de 11,7% in primele noua luni din 2008, iar jucatorii de pe pilonul II din Croatia au pierdut 14,4% in primele 11 luni.

"Faptul ca fondurile de pensii private obligatorii au reusit sa obtina intr-un an ca 2008, marcat de criza financiara mondiala, castiguri peste nivelul inflatiei, este cel putin remarcabil. Practic, piata a reusit sa demonteze in mai putin de un an reticentele initiale legate de randamentele reale fata de inflatie ale acestor fonduri", a declarat presedintele APAPR, Crinu Andanut, intr-un comunicat.

La inceputul anului trecut, sase organizatii ale societatii civile au propus autoritatilor, printr-o scrisoare deschisa, introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei, acoperirea garantiei urmand sa cada in special in sarcina administratorilor.

Reprezentantii coalitiei au explicat ca acoperirea garantiei trebuie sa revina in sarcina administratorilor, deoarece ei sunt cei care gestioneaza aceste sume si, implicit, ei trebuie sa isi asume riscurile acestei activitati.

"Am demonstrat ca argumentele ridicate in diferite ocazii impotriva pietei de pensii private nu au fost corecte si ca putem investi eficient banii celor peste 4 milioane de clienti", a adaugat Andanut.

APAPR, asociatia administratorilor fondurilor de pensii si a bancilor depozitare din Romania, grupeaza 11 din cele 14 fonduri de pe piata, membrii Asociatiei concentrand 97% din numarul de participanti si din volumul de active nete.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri