Ministerul Finantelor Publice propune instituirea unui moratoriu de doi ani privind executarea silita a garantiilor imobiliare ale populatiei, pentru restante la credite bancare destinate cumpararii sau constructiei de locuinte.
Documentul contine 6 masuri si 23 de actiuni anti-criza si a fost inaintat de ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, reprezentantilor patronatelor, bancilor si sindicatelor prezenti la discutiile purtate luni la Ministerul Finantelor legate de masurile pentru combaterea efectelor crizei economice.

In perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, prim-vicepresedintele PD-L, Adriean Videanu, a declarat ca partidul sau va promova un moratoriu pe doi ani al executarilor silite in cazul celor care au facut credite imobiliare si nu-si mai pot permite acum sa le ramburseze.

"Vom initia un moratoriu de doi ani al executarilor silite ale garantiilor imobiliare, astfel incat cei care nu mai pot rambursa creditele pentru locuinte nu-si vor pierde casele in care au investit", a spus Videanu, in 20 noiembrie 2008.

De asemenea, asigurarea cofinantarii necesare sectorului privat si destinate absorbtiei fondurilor structurale si constituirea unui fond de criza in valoare de 1 miliard de euro, pentru acordarea de credite pentru IMM-uri, potrivit unui document citat de NewsIn.

Finantele sustin constituirea unui fond de garantare de 1 miliard de euro pentru garantarea in proportie de 50% a creditelor bancare acordate pentru continuarea investitiilor directe autohtone pe teritoriul national, tot ca masura de stimulare a activitatii agentilor economici.

Masuri care vizeaza si BNR

Masurile vizeaza si politica bancii centrale, care ar urma sa reduca rata rezervelor minime obligatorii cu 0,5 pentru fiecare punct procentual de crestere a ponderii creditelor acordate de bancile comerciale pentru productie si investitii, pentru relansarea activitatii economice.

In prezent, Banca Nationala a Romaniei (BNR) impune bancilor comerciale rezerve minime obligatorii de 40% din pasivele in valuta si 18% din cele in lei. In octombrie 2008, banca centrala a redus nivelul rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei de la 20% la 18%, masura care a lasat la dispozitia bancilor circa 2 miliarde lei, potrivit analistilor.

Documentul elaborat de MFP include si propunerea de a reduce cu 2 puncte procentuale rata dobanzii la facilitatea de credit acordata de banca centrala bancilor comerciale.

Dobanda la facilitatea de credit (sau credit lombard) este in prezent de 14,25% pe an, fiind fixata de BNR la 4 puncte procentuale peste dobanda de politica monetara.

Reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 1 punct procentual si acordarea de consultanta gratuita pentru IMM-urile care doresc sa solicite credite din fondul de criza de 30 miliarde euro, constituit de catre BEI, sunt trecute tot la capitolul prioritati ale Ministerului Finantelor pentru relansarea activitatii economice.

Insa nu este clar in ce masura BNR, institutie independenta de Executiv, si-a dat acordul pentru astfel de masuri, pe care doar boardul bancii centrale le poate decide.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri