BCR Fond de Pensii vrea sa preia, prin absorbtie, fondurile gestionate de OTP, Prima Pensie si KD, cele mai mici fonduri de pe piata, tranzactii care ar putea fi incheiate dupa primele sase luni ale acestui an, au declarat surse din piata.
"BCR Fond de Pensii este interesat sa isi mareasca portofoliul, in timp ce OTP, Prima Pensie si KD sunt administratori mici, care trebuie sa vanda, deoarece cheltuielile de gestionare si cele de audit sunt prea mari pentru resursele lor financiare", a mentionat sursa, citata de NewsIn.

La sfarsitul lunii septembrie, grupul Banca Comerciala Romana (BCR), care controleaza al saptelea jucator de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), anuntase ca s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia.

Insa arbitrul pensiilor private a respins initial preluarea Omniasig Pensii de catre BCR Leasing, motivand ca grupul BCR ar fi fost actionar majoritar la doua fonduri de pensii. Potrivit legii, un actionar nu poate controla sau administra mai mult de un fond de pensii obligatorii.

Solutia a fost fuziunea intre cele doua fonduri, iar CSSPP asteapta in prezent documentele necesare fuziunii intre fondurile gestionate de BCR Fond de Pensii si Omniasig Pensii.

Procesul de fuziune a fondurilor (reglementat de norma 14/2008 - n.r.) prevede un mod de desfasurare care dureaza cel putin sase luni, din momentul exprimarii intentiei de fuziune si pana finalizarea si aprobarea de catre Comisie a fuziunii si retragerea fondului absorbit.

In cazul in care BCR va prelua fondurile administrate de Omniasig, OTP, Prima Pensie si KD, ar putea ajunge la o cota de piata de 5,15%, calculata dupa dupa activul net la sfarsitul anului trecut, cand cele patru fonduri detineau 2,01% din piata.

Analistii considera, de altfel, ca piata pensiilor private obligatorii se va concentra, in contextul in care firmele incaseaza contributii reduse si au nevoie de un numar cat mai mare de clienti pentru a-si spori eficienta.

Potrivit legii, un fond de pensii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de participanti dupa primii trei ani de la data constituirii ca sa ramana pe piata. In prezent, 4 din cele 14 fonduri de pe piata aveau la sfarsitul lui decembrie mai putin de 50.000 de clienti, ceea ce le face susceptibile pentru preluari.

Activele nete aferente celor 14 fonduri de pensii din pilonul II erau la sfarsitul lui decembrie 2008 de 831,9 milioane lei (208,74 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri