O singura banca din Romania, cu cota de piata importanta, are contract de rambursare anticipata a finantarilor semnat cu banca-mama, insa aceasta clauza nu s-a exercitat niciodata pana in prezent, a declarat directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
"O singura banca din Romania, cu o cota de piata mare, are contract de call-option cu banca-mama, prin care actionarul majoritar poate cere rambursarea anticipata a unui imprumut, dar aceasta clauza nu s-a exercitat niciodata", a adaugat Cinteza, citat de NewsIn.

Directorul din Banca Nationala a Romaniei (BNR) a completat ca niciunei banci din Romania nu i s-a cerut, pana in prezent, sa ramburseze imprumuturile inainte de scadenta, sumele iesite din sistemul bancar fiind doar datorii ajunse la maturitate, care nu au mai fost rostogolite.

Potrivit lui Cinteza, in cazul in care o banca-mama ar solicita achitarea anticipata a unei datorii, banca din Romania are obligatia sa instiinteze BNR.

Soldul finantarilor externe ale bancilor din Romania a ajuns la 24,294 miliarde euro la finalul lui decembrie 2008, comparativ cu 23,044 miliarde euro la 30 septembrie. Cinteza a precizat insa ca varful pentru resursele externe atrase de bancile din Romania a fost atins in noiembrie 2008, depasind 25 miliarde euro.

Din suma inregistrata la finalul anului trecut, aproximativ 61% (14,77 miliarde euro) erau resurse atrase pe termen de peste un an, iar restul (9,52 miliarde euro) erau linii de finantare pe termen scurt, respectiv cu scadente sub un an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri