Marii asiguratori vor ca legea asigurarii obligatorii de locuinte sa acopere mai multe riscuri, sa includa fransiza, valoarea asigurata sa depaseasca nivelul de 20.000 euro si sa excluda casele subrede din sistemul de asigurare obligatorie.
Legea asigurarii obligatorii a locuintelor este incompleta pentru unii asiguratori, chiar daca si-au explimat intentia de a participa la formarea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

"Principalele dezavantaje pentru asiguratorii care doresc sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintei sunt primele de asigurare mici si riscurile asigurate limitate. Consideram ca acoperirile ar trebui adaptate la realitate", a declarat, citat de NewsIn, directorul general al Astra Asigurari, Radu Mustatea.

El a adaugat ca Astra Asigurari si-a exprimat in mod oficial intentia de a participa la constituirea acestui Pool.

Reprezentanti din piata asigurarilor considera, de asemenea, ca asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea "desfiinta" sistemul facultativ de asigurare, motiv pentru care legea ar trebui sa prevada o valoare asigurata mai mare si, in acelasi timp, sa acopere mai multe riscuri.

Directorul diviziei de vanzari si marketing din cadrul Asirom, Catalin Stroe, considera ca polita obligatorie ar trebui sa fie inclusa in asigurarea facultativa incheiata la sume mai mari de 20.000 euro, cum prevede legea, si sa acopere si alte riscuri decat cele catastrofale, iar "asiguratorul pe facultativ sa cedeze partea de prima corespunzatoare PAID-ului".

El a subliniat ca asigurarea obligatorie nu trebuie sa distruga sistemul facultativ de asigurare, prin care circa 15% dintre romani isi asigura deja locuintele, valoarea asigurata fiind egala sau apropiata de valoarea reala a proprietatii. Asigurarea facultativa acopera o gama completa de riscuri, nu numai cele catastrofale.

Excluderea caselor cu "bulina rosie" sau construite in zone inundabile

Pentru unii asiguratori, legea nu trebuie sa prevada obligativitatea asigurarii caselor pentru care riscul
reprezinta o certitudine, precum cele construite in zone inundabile ori cu "bulina rosie".

"Nu se numeste asigurare conventia prin care vei plati sigur daune daca se intampla riscul, singura problema fiind deci data la care se va intampla acel risc. Ne referim aici la cladirile prea subrede fata de standardele de protectie antiseismica, la cladirile construite in zone de alunecare de teren, la cladirile construite in albia inundabila a raurilor", a explicat oficialul Asirom.

Stroe a adaugat ca, pentru astfel de locuinte, ar trebui sa se creeze posibilitatea neacceptarii in asigurare.

"In caz contrar, inseamna ca majoritatea primelor se vor cheltui pe actiuni de binefacere, nu pe despagubiri din asigurare", considera oficialul Asirom.

"Asirom si-a manifestat disponibilitatea de a participa la PAID, conditionata insa de prevederile exprese ale normelor de aplicare a legii asigurarii obligatorii a locuintelor ce urmeaza a fi emise de CSA", a mai spus Stroe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri