Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat, la inceputul acestei luni, fuziunea cu Bursa Electronica Rasdaq (BER), insa nu au acceptat in totalitate propunerile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind modificarea actului constitutiv al societatii Bursa de Valori Bucuresti SA. Presedintele Consiliului Bursa de Valori Bucuresti SA, Sergiu Oprescu, isi exprima, la momentul respectiv, teama ca, in cazul respingerii propunerilor CNVM, societatea ar putea sa nu mai obtina statutul de operator de piata reglementata.




"Este dificil sa anticipez reactia CNVM, insa un lucru este cert: piata noastra de capital nu poate ramane fara un operator", ne-a declarat vicepresedintele BVB, Septimiu Stoica. Deocamdata, pozitia brokerilor nu se va rasfrange asupra constituirii Bursei de Valori SA, ne-a precizat serviciul purtatorului de cuvant al Comisiei.


Bursa isi adapteaza statutul si regulamentele


In perioada imediat urmatoare va continua pregatirea pentru solicitarea autorizarii ca operator de piata reglementata, prin adaptarea tuturor reglementarilor bursei la noua legislatie, ne-a explicat Septimiu Stoica. A doua etapa va consta in fuziunea cu BER, care urmeaza sa fie adoptata in Adunarile Generale ale Actionarilor celor doua burse. "Acest proces va demara in aproximativ doua luni, daca lucrurile merg destul de repede", apreciaza Septimiu Stoica, subliniind ca procedura depinde de termene formale legale care nu pot fi scurtate. Dupa fuziunea cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS), se va proceda la dezvoltarea si modernizarea bursei in sine, o prioritate ramanand imbunatatirea mijloacelor de comunicare cu investitorii. Ultima etapa in constituirea bursei ca operator va consta in dezvoltarea celorlalte entitati care se vor forma (Depozitarul Central, Fondul de Compensare a Investitorilor). Mentionam ca, in data de 9 august, Registrul Comertului a dispus autorizarea si publicarea in Monitorul Oficial a societatii comerciale pe actiuni Bursa de Valori Bucuresti, pe o perioada de functionare nelimitata.


Brokerii au respins in unanimitate propunerile comisiei


Propunerile CNVM vizau, conform convocatorului, reformularea sau eliminarea mai multor articole si alineate din actul constitutiv al societatii Bursa de Valori Bucuresti SA. Brokerii au respins cu unanimitate de voturi propunerea ca "actiunile ordinare ale societatii sa poata fi transferate si detinute numai catre/de catre acele persoane care au capacitatea legala de a dobandi si detine calitatea de actionar al unui operator de piata, potrivit reglementarilor CNVM". De asemenea, a fost respinsa propunerea ca "in exercitarea dreptului de a aduce in garantie, instraina si dobandi actiuni ordinare ale societatii, prin orice mod, actionarii sa respecte conditiile privind structura actionariatului, identitatea si integritatea actionarilor care detin 5% din drepturile de vot, stabilite in reglementarile CNVM". Brokerii nu au agreat nici formularea potrivit careia "societatea poate constitui filiale si poate sa infiinteze atat in tara, cat si in strainatate sedii secundare - sucursale, reprezentante, puncte de lucru, birouri sau agentii - cu aprobarea Adunarii Generale extraordinare a actionarilor, potrivit legii, inclusiv a reglementarilor CNVM".


CNVM asteapta argumente


Procesul de constituire a BVB ca societate pe actiuni nu poate fi afectat de faptul ca actionarii BVB, reuniti in sedinta extraordinara din data de 4 august, au respins cele mai multe dintre propunerile CNVM, de modificare a actului constitutiv al S.C. Bursa de Valori SA. Serviciul purtatorului de cuvant al CNVM ne-a explicat ca propunerile in cauza au fost formulate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in spiritul Regulamentului nr.14/2004 privind pietele reglementate si sistemele alternative de tranzactionare, intrat in vigoare la 1 iulie 2005, tocmai pentru ca actul constitutiv al SC Bursa de Valori Bucuresti SA sa fie in concordanta cu reglementarile actuale si sa permita autorizarea BVB ca operator de piata, la solicitarea acesteia. Potrivit sursei mentionate, CNVM asteapta sa primeasca Hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor si sa i se comunice argumentele care au stat la baza deciziei actionarilor BVB de a respinge propunerile Comisiei. Se va initia, apoi, o discutie cu Consiliul de Administratie al BVB, pentru clarificarea cerintelor de autorizare a unui operator de piata, in conformitate cu prevederile Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, precum si cu toate celelalte reglementari in vigoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri