Cresterea economica, expansiunea cererii, castigurile din plasamente pe piata valutara, intr-o tara care-si compenseaza inflatia cu dobanzi mari la depozite si intarirea leului au adus bancilor romanesti profituri peste media europeana in prima jumatate a acestui an. Cu o crestere economica de 6% in cel de-al doilea trimestru al anului, Romania devanseaza cu 2% media din toate celelalte tari ale Europei Centrale si de Est (CEE). Bancile o duc din ce in ce mai bine, raportand cel putin o dublare a profitului, in unele cazuri acesta depasind 400% in primele sase luni ale anului, in comparatie cu rezultatele aceleiasi perioade a anului trecut. Nu e de mirare de ce bancile straine se imbulzesc sa prinda un loc pe aceasta piata, lucru vizibil in batalia pentru BCR sau CEC.
Cu un profit net la jumatatea anului de circa 130 milioane de euro, Banca Comerciala Romana a depasit cu mult profitul cumulat al primelor trei mari banci care o secondeaza, conform unor surse. Cea mai mare banca din Romania, BCR, a inregistrat anul trecut o "crestere spectaculoasa a profitului net la nivel consolidat de 112%, pana la 161 milioane de euro" in 2004, comparativ cu 2003, mentioneaza presedintele executiv Nicolae Danila in raportul financiar anual. Daca banca va continua in acelasi ritm pana la sfarsitul anului, cresterea profitului pentru 2005 ar putea fi de peste 220% (mai mult decat triplu).

Rezultatele financiare remarcabile ale tuturor bancilor, care au inregistrat profituri nete cel putin duble in mare majoritate, se datoreaza in primul rand exploziei creditarii persoanelor fizice. Aceasta s-a datorat la randu-i scaderii dobanzilor pentru imprumuturi atat in lei, cat si in valuta, pe fondul aprecierii monedei nationale. Romania este cea mai profitabila tara din sistemul bancar al Europei Centrale si de Est, fapt determinant pentru bancile straine, care se inghesuie sa intre pe piata locala. Analistii considera ca tendinta de crestere va continua, dar nu pentru multa vreme - desi profiturile substantiale vor determina bancile sa mai tina o vreme dobanzile la credite destul de sus.

"Din punct de vedere al profitului bancilor, Romania se afla intr-un loc similar in care s-a aflat si Polonia in urma cu sase ani", comenteaza Radu Craciun, analist-sef al ABN Amro. Polonia a avut un randamnent al activelor similar, dupa care acesta a scazut, pe fondul marjelor mai mici de profit aduse de dobanzi si comisioane, odata cu cresterea concurentei. "Bancile din Polonia s-au privatizat, aici venind investitorii straini care au fost mai stricti in ceea ce priveste constituirea de provizioane, iar cu provizioane mai mari si profiturile au scazut," spune Craciun. Cresterea concurentei a crescut totodata si cheltuielile de marketing si publicitate, lucru estimat sa se intample si in Romania.

"Foamea de credite face ca dobanda sa scada relativ incet, ceea ce este in avantajul bancilor", spune Craciun.

Analistii BRD Soci?t? G?n?rale, care a raportat la sase luni un profit de 82,9 milioane de euro, aproape cu 97% mai mare decat in primul semestru al anului precedent, spun ca rezultatele bune sunt datorate unei serii de factori. "Reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16% incepand cu data de 01 ianuarie 2005, si introducerea cotei unice de impozitare asupra veniturilor obtinute de persoanele fizice, au reprezentat un factor important in stimularea creditului acordat acestui segment", spun analistii BRD. Moneda nationala a continuat sa se aprecieze in raport cu euro cu circa 11% in primle sase luni, arata un studiu HVB. "Rata de interventie a Bancii Nationale a Romaniei a fost intr-o continua scadere, de la 17,96% la 31 decembrie 2004 la 8% la finele lunii iunie 2005, pe fondul liberalizarii contului de capital. Rata pietei (Bubor la 3 luni) la data de 30 iunie 2005 a coborat la 9,51%", se arata intr-un raport BRD. Totodata, indicele preturilor de consum la 30 iunie 2005, fata de decembrie 2004 conform comunicatului Institutului National de Statistica, a fost de 104,1, respectiv de 109,7 fata de iunie 2004. BRD a obtinut in prima jumatate a anului o rentabilitate anualizata a capitalurilor actionarilor (ROE) de circa 43%.

"Politica de expansiune a retelei a avut rezultatele scontate asupra maririi activelor atat pe piata persoanelor fizice, cat si a IMM-urilor," a declarat Patrick Gelin, presedintele BRD. El a mai spus ca, desi masurile recente ale bancii centrale de limitare a creditarii vor determina o usoara scadere a imprumuturilor de consum, BRD nu se va indeparta de la tintele propuse pentru acest an.

Raiffeisen Bank a inregistrat la sfarsitul primului semestru al anului 2005 un profit net de 17,4 milioane euro, rezultat care este de patru ori mai mare fata de cel obtinut la 30 iunie 2004 (4,4 milioane euro), spun oficialii bancii. Raiffeisen Bank se afla, insa, in plina crestere, si este normal sa obtina rezultate de dezvoltare mai bune decat celelalte banci, intrucat a pornit de la o baza mai joasa, spun analistii.

Raiffeisen a incheiat primul semestru cu un profit net de 17,4 milioane euro, activele totale aproape s-au dublat fata de iunie 2004, ajungand la 2,57 miliarde euro, creditele acordate clientilor au crescut cu 53%, in timp ce depozitele au crescut cu 84%. "Rezultatele financiare inregistrate la sase luni de Raiffeisen Bank sunt foarte bune, banca consolidandu-si pozitia a treia in sistemul bancar romanesc. In urma cu doi ani doream doar sa devenim profitabili", a spus Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Volksbank a anuntat totodata un profit de 1,9 milioane de euro, de peste doua ori mai mare (<106%) decat la finele lui iunie 2004. In vreme ce Unicredit Romania a inregistrat in primele 6 luni din 2005, un profit net de peste 2 milioanede euro, cresterea fata de iunie 2004 fiind de 112%, in timp ce activele totale au urcat cu 69%, la circa 426 milioane de euro.

"Cresterea fara precedent a bazei de clienti, dezvoltarea continua a retelei teritoriale, dar si a bazei de produse, imbunatatirea rezultatelor subsidiarelor, largirea gamei de servicii pe care acestea le acopera, dar si ameliorarea climatului macroeconomic, ne indreptatesc sa credem ca dezvoltarea va continua si in viitor cu aceeasi dinamica accentuata", spune Robert Rekkers, presedintele Bancii Transilvania, referindu-se la o crestere a profitului net de 1,85% in primul semestru, fata de anul anterior.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri