Un grup de 15 actionari controleaza peste trei patrimi (77,72%) din capitalul companiilor listatela Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Actiunile sunt concentrate in posesia unui numar mic de detinatori, iar acestia sunt in general investitori pe termen lung, cu pachete importante pe care nu sunt dispusi sa le vanda in perioada imediat urmatoare. Asa se poate explica, de altfel, si lichiditatea mica a trazactiilor Bursei din Bucuresti. Pe de alta parte, OMV, Statul, Societe Generale si asociatiile de salariati sunt actionarii cei mai importanti ai Bursei. Asociatiile salariatilor controleaza multe companii de dimensiuni mici.
Cei 15 actionari ai BVB, in ordinea marimii detinerilor, insumeaza 77,72% din piata, caci detin 11,8 milioane de euro din capitalizarea de 14,3 milioane de euro pe care aceasta o avea la 10 august 2005.

Scazand cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) din capitalizarea totala, ponderea celor mai importanti 15 actionari creste chiar la 85,57%. Ponderile in actionariatul SIF-urilor sunt foarte greu de estimat, datorita pragului de detinere existent. Sunt multe voci care afirma ca pachete mai mari de 1% sunt controlate deja prin intermediari, insa acest lucru este imposibil de confirmat sau de infirmat.

Concentrarea capitalizarii in mainile unui numar mic de detinatori reflecta fidel concentrarea acesteia si la nivelul companiilor listate. Astfel, cele mai mari 15 societati inglobeaza 95,37% din totalul capitalizarii bursiere. Restul de 48 valoreaza in total 662,6 milione de euro, 23 dintre ele avand capitalizarea peste 10 milioane de euro, iar 25 mai putin decat atat. Cea mai mica dintre societatile listate, Energopetrol Campina, avea la 10 august o valoare de piata de 503.000 de euro, echivalentul unei limuzine Maybach.

Cel mai important actionar, din punctul de vedere al ponderii in totalul capitalizarii, este compania petroliera austriaca OMV, care detine aproape 28% din capitalizarea Bursei din Bucuresti. Pondere care creste la 30,73% in cazul in care excludem SIF-urile. Un lucru normal, avand in vedere ca societatea pe care o controleaza, SNP Petrom, are o pondere de 54,72% in totalul capitalizarii bursiere. Cu o capitalizare de 7,8 miliarde de euro, echivalentul a circa 10% din PIB-ul Romaniei, fara care Bursa ar ramane la un nivel mult mai scazut. Iar dintre acestia, aproape 4 miliarde sunt in posesia OMV.

Pe locul al doilea in topul detinerilor la Bursa se afla Statul, prin intermediul AVAS, Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si Ministerului Sanatatii, cu detineri la 14 din cele 63 de firme listate si cu 25,5% din capitalizarea bursiera in buzunar. Cea mai mare detinere este cea de la Petrom, a Ministerului Economiei si Comertului, valoarea acesteia fiind de 3,18 miliarde de euro, echivalentul a 40,74% din actiunile celui mai mare emitent de la BVB. Urmatoarele doua pachete de actiuni detinute de stat, sunt cea a AVAS, 16,78% din Alro Slatina si cea a MEC, 95,7% din Oltchim. In primul caz, in urma unei majorari de capital, ponderea AVAS urmeaza sa se diminueze, iar in cel de-al doilea, MEC a fost actionat in justitie de actionarii minoritari, care au contestat majorarea de capital in urma careia ministerul a ajuns la peste 95 de procente.

Detinerea de 53% din Antibiotice Iasi a Ministerului Sanatatii este urmatoarea ca valoare, cu 47,8 milioane de euro. O parte din actiunile statului urmeaza sa fie privatizate, ceea ce va duce la scaderea ponderii acestuia in capitalizarea bursiera. Pe de alta parte, insa, listarea unor companii de stat in perioada urmatoare ar putea aduce si mai mult capital din aceasta directie, marind din nou ponderea sectorului guvernamental in valoarea totala a companiilor listate la BVB.

Locul al treilea este ocupat de Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, cu un pachet in valoare de 1,38 miliarde de euro la cea de-a doua companie ca marime de la Bursa. In totalul capitalizarii Bursei, Societe Generale are o pondere de 9,7%.

Pe locul al patrulea, cu 5,28% din capitalizarea bursiera si cu o valoare insumata a detinerilor de 755 milioane de euro, se afla SIF-urile. Acestea au actiuni la 21 dintre companiile listate la Bursa din Bucuresti. Cele mai importante pachete de actiuni sunt cele de la BRD si Banca Transilvania, unde detinerile SIF-urilor insumeaza 25,49%, respectiv 13,78% din capitalurile sociale ale celor doua banci. SIF Oltenia detine pachetul majoritar la Altur Slatina, in timp ce SIF Transilvania detine peste 51% din Santierul Naval Orsova si din firma Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra. Mai mult de jumatate din capitalul Vrancart Adjud este controlat de SIF Banat Crisana.

Companiile care compun grupul Rompetrol detin pachete de actiuni la doua companii, Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, in valoare totala de aproape 500 de milioane de euro, echivalentul a 3,36% din capitalizarea Bursei. O pozitie importanta o detine si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu 2,30% din totalul capitalizarii bursiere, prin intermediul participatiilor pe care la detine la Petrom, BRD si Banca Transilvania. Actionarul majoritar al Alro Slatina, Marco Industries, detine 2,07% din capitalizarea BVB, impreuna cu Conef, pe care, de asemenea, il controleaza. O pozitie importanta o au si fondurile de investitii Broadhurst Investments si Lindsell Enterprises, cu detineri in valoare totala de aproape 70 de milioane de euro, echivalentul a circa 0,5% din capitalizarea Bursei.

Carabulea e cel mai important actionar individual al BVB

Ilie Carabulea, cu un pachet de actiuni la Banca Carpatica in valoare de 55 de milioane de euro, echivalentul a 0,39% din totalul capitalizarii bursiere, este unul din actionarii cu cele mai mari

detineri la BVB. Dragos Cinca, actionarul majoritar al Flamingo International, controleaza 38,7 milioane de euro in actiuni, suma echivalenta cu 0,27% din capitalizarea BVB. Pachetul de actiuni caruia piata ii da o valoare de 23,5 milioane euro, detinut Ioan Popp la Impact, reprezinta 0,16% din totalul capitalizarii BVB.

Actiuni in valoare de 11 miliarde de euro, care reprezinta 76,29% din capitalizarea totala de 14,3 miliarde a Bursei, sunt controlate de firme straine, prin intermediul pachetelor majoritare pe care acestea le detin la cele mai importante companii listate. Daca nu luam in calcul SIF-urile, la care nu poate exista un pachet majoritar prin lege, ponderea creste la 84 de procente detinerilor strainilor.

Firmele romanesti controleaza circa 637 milioane de euro, echivalentul a 4,45% din capitalizarea BVB. Desi detine mai bine de un sfert din capitalul total existent la Bursa, Statul controleaza doar 3,26% din capitalizarea BVB, echivalent cu 466 de milioane de euro, prin intermediul celor sase companii la care este actionar majoritar.

Asociatiile de salariati, desi detin pachete mari de actiuni la un numar mare de societati, controleaza in total doar 0,78% din capitalizarea Bursei.

SIF-urile au sub control 0,45% din total, mai exact 64,9 milione de euro, iar celelalte fonduri de investitii 71,6 milioane de euro, echivalentul a 0,5% din capitalizare. Pachetele majoritare detinute de persoanele fizice le confera controlul asupra a 1,55% din capitalizarea totala (221 de milioane de euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri