Moneda nationala a castigat vineri aproape cinci bani, cursul coborand pana la un minim al zilei de 4,29 lei/euro, iar dealerii suspecteaza ca aprecierea leului a fost datorata interventiei indirecte a BNR, in conditiile in care valutele emergente din regiune s-au depreciat.
"Leul a evoluat in sens invers monedelor din regiune, apreciindu-se brusc la pranz. Miscarea ar putea fi determinata de o interventie indirecta a bancii centrale in piata valutara", a declarat, citat de NewsIn, dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Dupa o depreciere in debutul sedintei, in ton cu regiunea, la cotatii peste 4,34 lei/euro, leul a inceput sa recupereze teren gradual, iar cu putin inainte de anuntarea referintei BNR, cursul de schimb a coborat brusc, de la 4,33 lei/euro la 4,29 lei/euro.

Ulterior, moneda nationala s-a mentinut in apropierea acestui nivel, iar la ora 16:40, bancile cumparau un euro cu 4,2844 lei si il vindeau cu 4,2956 lei.

In regiune, moneda ungureasca a atins cotatii minime istorice, de peste 291 unitati/euro, in timp ce zlotul polonez a pierdut teren, depasind 4,46 unitati/euro, nivel neatins din septembrie 2004.

Cursul de referinta afisat vineri de BNR indica aprecierea cu doi bani (0,5%) a leului, pana la 4,2910 lei/euro, fata de varful istoric atins joi, de 4,3127 lei/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat vineri de BNR marcheaza un nou varf al ulttimilor patru ani si patru luni, indicand o depreciere a monedei nationale cu trei bani si jumatate (1,1%) pana la 3,3496 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 3,3130 lei/dolar.

BNR nu a mai anuntat un curs de referinta leu-dolar atat de ridicat din 27 septembrie 2004, cand nivelul afisat a fost de 33.523 lei vechi/dolar (echivalentul a 3,3523 lei noi/dolar).

Pe pietele internationale, euro s-a depreciat fata de moneda americana pana la cel mai scazut nivel din ultima luna si jumatate, respectiv de la 1,3027 dolari/euro la 1,2766 dolari/euro. La 16:40, ora Romaniei, euro era cotat la 1,2858 dolari.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,06% pe an, semnificativ peste cel din sedinta anterioara, de 6,48% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 10,93% pe an, de la nivelul de joi, de 7,43%.


Pe piata monetara, dobanzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au urcat la 11-12% pe an, peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25%, in ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Citi: Leul va ramane sub presiune pana ce apar semnale privind o intelegere cu FMI

Leul va continua sa fie volatil pana cand vor aparea semnale clare ca statul roman are in vedere o intelegere cu Fondul Monetar International (FMI), care ar putea avea loc chiar in primul trimestru al acestui an, sustin analistii Citi, intr-un raport publicat astazi.

"Activele romanesti - in special leul - vor continua sa aiba evolutii volatile pana la aparitia unui semnal clar ca exista un program macroeconomic bazat pe o intelegere cu FMI. Desi noul guvern nu a facut inca o cerere formala pentru obtinerea unui ajutor de la FMI, noi ne asteptam sa vedem un astfel de acord in primul trimestru, fapt ce ar putea aduce mai multa stabilitate pentru trimestrul al doilea", sustin analistii Citi in raport.

Ei explica faptul ca leul a pierdut teren in ultima vreme, pe fondul cresterii temerilor legate de vulnerabilitatile macroeconomice si financiare ale Romaniei si considera ca o intelegere cu FMI-ul ar fi cea mai oportuna solutie in aceasta situatie.

"Adancirea deficitului bugetar la aproximativ 5% din produsul intern brut (PIB) in 2008 a depasit asteptarile noastre. Pentru 2009, anticipam un declin sever al cresterii economice a Romaniei la circa 2% din PIB in 2009 de la 8% cat prognozam pentru 2008, precum si o crestere a nevoilor de finantara externa, fapt ce ne intareste opinia ca un ajutor de la FMI ar fi cea mai credibila optiune in aceasta conjunctura", se mai arata in raport.

Actualul guvern - care este format dintr-o coalitie de centru-stanga - se confrunta in prezent cu o situatie dificila, pe fondul deteriorarii deficitului fiscal si al nevoii de a veni cu o reforma care sa accelereze procesul de convergenta, mai arata Citi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri