Sumele intrate in tara prin reteaua internationala de transferuri rapide Western Union sunt in crestere. Volumul acestora s-a dublat in ultimele opt luni.Transferurile din Romania in alte tari au crescut, dar nu spectaculos. Raportul intre banii care intra si cei care ies din tara este cam de 20 la 1. Cei mai multi bani vin din Italia, tara care conduce detasat, precum si din Spania si Germania, ceea ce indica principalele locuri unde romanii muncesc in strainatate. Suma medie trimisa in Romania prin Western Union variaza intre 150 si 500 USD, iar ca tendinta exista preferinta de a alege ca moneda de operare euro. "Principalul motiv pentru care romanii trimit banii acasa ramane nevoia de a-si intretine familiile care locuiesc in tara", precizeaza, pentru ziarul nostru, Alexandru Badulescu, director pentru Romania si Republica Moldova al Western Union Financial Services GmbH.

Transferurile de bani se realizeaza practic instantaneu. Cu cat sumele expediate sunt mai mici, cu atat comisioanele percepute sunt mai mari. Pentru banii trimisi din Romania spre alte destinatii, comisionul de transfer este 7 euro - pentru sume pana in 50 de euro, 9 euro - intre 50 si 100 euro, 15 euro - intre 100 si 200 euro. Intre 4.500 si 5.000 euro, comisionul perceput este de 189 euro. "Prin comparatie cu un transfer bancar, comisioanele aplicate sunt mai mari, iar taxa e platita de cel care trimite banii. Expedierea de sume pe aceasta cale nu presupune existenta unui cont bancar", precizeaza Leo Toderici, director in Bancpost. Cel care ridica banii trebuie sa indice suma, codul de tranzactie si eventual parola de control, tara si orasul de unde provine suma respectiva, precum si numele expeditorului. Suma maxima ce poate fi transmisa pe aceasta cale este de 7.500 euro. Piata internationala a transferurilor rapide de bani are ca principal jucator reteaua Western Union, urmata de Money Gram si Smith&Smith. "In viitor vor fi probabil doua curente care se vor intrepatrunde, cu sensuri contrare.

O parte din romanii care lucreaza in strainatate ar putea obtine slujbe din ce in ce mai banoase si trimite in tara sume mai mari (fata de situatia prezenta, cand in genere sumele sunt mici, tradand o nevoie acuta de bani). Pe masura ce economia noastra va creste si va asigura locuri de munca pentru mai multi romani, volumul intrarilor de bani ar putea sa scada. Evolutia fenomenului ar putea fi un bun indicator al starii economiei romanesti", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost. Experienta tarilor din regiune intrate deja in Uniunea Europeana arata ca o buna parte dintre cei plecati la munca in strainatate s-au stabilit acolo, iar transferurile rapide de bani s-au diminuat. Pentru Romania, pana in 2007-2008, astfel de transferuri fie se vor pastra la cotele actuale, fie vor creste, considera observatori ai pietei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri