Competitia din domeniul registrelor care tin evidenta actiunilor companiilor listate pe piata de capital se ascute. Fuziunea prin absorbtie realizata saptamana trecuta, cand Regisco a inghitit Registrul Roman al Actionariatului, a condus la aparitia unei noi firme care detine o cota de piata de peste 50%.
Regisco a fuzionat cu Registrul Romn al Actionarilor (RRA), obiectivul principal al operatiunii fiind ndeplinirea de catre societatea absorbanta a conditiilor impuse de CNVM pentru participarea la constituirea depozitarului central, conform Legii 297/2004 privind piata de capital.

Anterior fuziunii, RRA avea zece actionari care detineau, fiecare, cte 10% din actiunile societatii, dintre care doi, BRD-Groupe Socit Gnrale si Gelsor SA, se regaseau si n structura actionariatului Regisco. Fuziunea a vizat, conform proiectului publicat n Monitorul Oficial, si o serie de obiective cum ar fi realizarea unei structuri manageriale unice si unitare, care va permite elaborarea unor strategii de piata si a unui plan de afaceri comun, reducerea numarului de niveluri de management si a costurilor, elaborarea unui plan de investitii coerent si diminuarea numarului de raportari catre autoritati si formalitatilor cerute de lege.

Monopol la depozitari

Ca efect al fuziunii, societatea RRA va fi dizolvata, fara lichidare, conform legislatiei n vigoare, urmnd sa fie radiata de la Oficiul National al Registrului Comertului. Regisco a fost nfiintata n anul 1997. Legea 297/2004 stabileste ca pe piata de capital va exista un singur depozitar central (care este diferit de registrele independente), ce se va constitui sub forma unei societati pe actiuni si va efectua operatiuni de depozitare a valorilor mobiliare, precum si alte operatiuni legate de acestea.

Entitatile care presteaza servicii de registru sunt obligate sa puna la dispozitia depozitarului central registrele societatilor tranzactionate pe pietele reglementate sau n cadrul sistemelor alternative de tranzactionare, situatie ce va duce la desfiintarea registrelor independente, inclusiv Regisco.

Actionarii Regisco

Dupa fuziune, operatiune realizata conform structurii actionariatului la finele anului 2004, Regisco are 25 de actionari si un capital social de 1,66 milioane lei. Actiunile Regisco sunt mpartite de Gelsor SA - 11,02%, BRD-Groupe Socit Gnrale (7,68%), SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania si SIF Muntenia, fiecare cu cte 6%, BERD - 4,02%, Broadhurst Investment Limited - 4,02%, Bancpost, Raiffeisen Bank, Mindbank, SOV Invest, Nord SA, Andreco Educational, Central European Financial Services, Danas Expertize si Servicii Financiar Contabile, fiecare cu cte 4%, SITI SA (3,68%), Romanian American Enterprise Fund (3,41%), CA-IB Romnia - 3,06%, SIF Moldova (3%), Fundatia Post Privatizare (2,42%), GED Eastern Fund (0,64%), Grupul Financiar Muntenia (0,6%), Bursa de Valori Bucuresti si Camera de Comert si Industrie a Romniei, cu o cota la capitalul social de 0,23% fiecare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri