Banca germana de stat BayernLB, ce controleaza indirect MKB Romexterra din Romania, prin intermediul MKB, se confrunta cu presiuni din partea Comisiei Europene pentru a-si vinde participatiile din statele din estul Europei, au declarat pentru Reuters surse apropiate bancii.
Banca are nevoie ca Bruxelles-ul sa aprobe un pachet de salvare de 30 miliarde euro, acordat de statul german, anunta NewsIn.

Comisia Europeana este ingrijorata ca ajutorul de stat ar putea conferi un avantaj competitiv incorect si a cerut bancilor germane, precum BayernLB si WestLB, sa se restructureze in schimbul aprobarii ajutoarelor de stat.

Singura divizie majora a carei vanzare nu a fost ceruta de UE este banca pe internet DKB, au precizat sursele. BayernLB a refuzat sa comenteze, precizeaza Reuters.

Comisia Europeana a refuzat sa comenteze daca a cerut bancii BayernLB vanzarea unor detineri, insa a anuntat ca asteapta ca banca sa prezinte curand un plan de restructurare.

BayernLB controleaza MKB, cel de-al treilea creditor din Ungaria, care detine in Romania 80% din actiunile MKB Romexterra, considerata de agentia de evaluare financiara Standard&Poor's o subsidiara strategica a grupului.

MKB Romexterra este o banca de marime mijlocie in Romania, situata pe locul al 19-lea (din 43 de banci) dupa marimea activelor, cu o cota de piata de circa 1%.

Bancile-mama din Occident ce domina pietele bancare din Europa emergenta joaca un rol foarte important in planurile de salvare realizate de Fondul Monetar International (FMI) si de Uniunea Europana pentru tari ca Romania, Ungaria si Serbia.

Bancile occidentale s-au angajat sa continue sa finanteze subsidiarele si creditele pentru clientii din aceste tari, pentru care alte forme de finantare externa, precum investitiile straine directe, au devenit practic inexistante din cauza aversiunii investitorilor fata de risc.

CE sustine ca recapitalizarea bancilor occidentale ar urma sa avantajeze subsidiarele din Europa de Est, insa o eventuala scoatere la vanzare inseamna un viitor nesigur pentru aceste unitati, mentioneaza Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri