Dobinzile mari la creditele in lei, dar, mai nou, si la cele in valuta au facut ca firmele din Romania sa caute o alta oportunitate de unde ar putea obtine banii necesari dezvoltarii. Iar alternativa a reprezentat-o piata de capital. Patru societati s-au orientat in acest an spre banii de pe piata de capital.
In SUA, finantarea companiilor este asigurata in proportie de 70% prin piata de capital, fata de 30% prin credite bancare. In Europa, in schimb, creditele bancare detin circa 60%, iar restul piata de capital. Situatia in Romania este mult mai dramatica, in sensul ca finantarea prin piata de capital este sub 1%.

Cum se pot obtine banii

Pentru a obtine bani de pe piata de capital, o societate trebuie sa incerce sa se listeze la Bursa. Iar primul pas care trebuie facut este initierea unei oferte publice (IPO) prin care se vinde un procent dintre actiunile societatii catre cei care doresc. O Oferta Publica Initiala constituie o modalitate de a stringe bani de la public, evitind astfel greutatile si obstacolele pe care le ridica impumuturile bancare si procedurile aferente. Pe linga acest avantaj, IPO va da ocazia sa va evaluati compania si sa va dati seama daca sinteti in masura sa obtineti lichiditati intr-un interval de timp scurt, sustine Victor Kevehazi, senior Partner al KRMG Romania.

Cine a venit in acest an la Bursa

De fapt, in acest an, patru companii au lansat Oferte Publice Initiale. Este vorba despre Broker Cluj (o societate de brokeraj), Vrancart Adjud (o societate producatoare de carton ondulat), Apa Staretului, o societate de imbuteliere a apei minerale, si despre ultimul venit in ringul bursier Flamingo International. Per total, din cele patru firme, la trei dintre ele IPO a fost considerata un succes si, drept urmare, au atras bani de la micii actionari, suma totala ridicindu-se la 20 de milioane de euro.

Cine a cistigat

La Broker Cluj, pretul unei actiuni in oferta publica initiala a fost stabilit de societatea de brokeraj la 15.500 de lei pe actiune, fiind vindute 5.778.647 de actiuni, suma atrasa de pe piata de capital ajungind la 89.569.028.500 de lei vechi, adica in jur de 2,5 milioane de euro.

La Vrancart Adjud au fost lansate prin IPO un numar de 116,5 milioane de actiuni, la un pret de 1.900 de lei. S-au adunat astfel de la micii actionari 174,75 de miliarde de lei vechi. Adica in jur de 5 milioane de euro. A treia societate care a cistigat bani frumosi de pe piata de capital a fost compania Flamingo International, care a vindut in cadrul IPO 19,55 milioane de actiuni la un pret de 23.000 de lei pe actiune, atragind din piata suma de 449,65 de miliarde de lei, adica in jur de 12,8 milioane de euro.

Cine a pierdut

Singura companie la care Oferta Publica Initiala nu a avut succes a fost Apa Staretului. Cu toate ca nu vindea decit un numar mic de actiuni, adica 673.000, la un pret de 25.000 de lei, Apa Staretului nu a putut atrage bani de pe Bursa. O explicatie ar putea fi aceea ca societatea nu a derulat activitate operationala pina in prezent.

Ce zice conducerea BVB

Ofertele publice initiale pe piata romaneasca de capital vor inregistra o evolutie spectaculoasa, apreciaza expertii KPMG. In opinia consultantilor financiari, aderarea la Uniunea Europeana, coroborata cu o mai mare vizibilitate a pietei de capital din Romania, va incuraja firmele din tara sa intre in ringul bursier.

Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, considera insa ca, in prezent, foarte putini antreprenori romani sint pregatiti sa imparta proprietatea cu alti actionari sau sa dea socoteala investitorilor pe piata de capital. Acest fapt are loc prin obligatiile societatii listate de a intocmi in timp util situatiile financiare anuale, care trebuie auditate, si de a dezvalui investitorilor informatii financiare delicate. Oficialul BVB a mai aratat ca, piata de capital romaneasca nu a fost dependenta de IPO, care reprezinta calea normala de consolidare a unei burse, ci de procesul de privatizare in masa, care a dus la listarea unui numar urias de companii, aproximativ 6.000, sarind insa peste etapa importanta a ofertei publice initiale de actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri