ING Asigurari de Viata a obtinut in primul trimestru (T1) un profit brut din activitatea de asigurari de viata de 31,3 milioane de lei (7,31 milioane de euro), in crestere de peste 5 ori fata de aceeasi perioada a lui 2008.
„In principal, aceasta evolutie a fost determinata de cresterea ponderii produselor traditionale in intregul portofoliu, aceasta ajungand la 40%, si de reducerea semnificativa a costurilor operationale in primul trimestru din 2009 fata de primele trei luni din 2008”, a declarat Aurelia Coman (foto), director general ING Asigurari de Viata si presedinte al Consiliului de Administratie al ING Fond de Pensii.

Pe segmentul de asigurari de viata, volumul primelor brute subscrise in primele trei luni ale lui 2009 a ajuns la valoarea de 130,2 milioane de lei, in scadere cu 4,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a reducerii volumului de produse cu prima unica, se mentioneaza in comunicatul companiei.

„Pe segmentul produselor traditionale am inregistrat o evolutie pozitiva, primele brute aferente acestor produse crescand cu 12% fata de valorile din acelasi trimestru al anului trecut, inregistrandu-se in acelasi timp si o crestere a nivelului primei medii in cadrul acestui tip de produse. Pe de alta parte, pe segmentul produselor unit linked, primele brute au scazut cu 7%, aceasta evolutie fiind influentata de scaderea vanzarilor produselor unit linked cu prima unica”, precizeaza Coman.

Produsele din portofoliul ING Asigurari de Viata preferate in aceasta perioada sunt asigurarea mixta de viata si produsul traditional de economisire pentru educatia copiilor. Astfel, numarul asigurarilor mixte de viata incheiat in primul trimestru al acestui an este mai mare cu 10% decat cel incheiat in aceeasi perioada a anului trecut.

Valoarea activelor totale in administrare a ajuns la nivelul de 1,497 miliarde de lei la sfarsitul lui martie, aceasta valoare reprezentand cel mai mare volum de active in administrare de pe piata asigurarilor de viata, cota de piata estimata fiind de 50%.

ING Asigurari de Viata si-a mentinut la niveluri ridicate indicatorii financiari de solvabilitate si lichiditate pentru produsele de asigurari de viata. Marja de solvabilitate de 128,6 milioane de lei, disponibila la sfarsitul anului 2008, acopera de 1,94 ori marja de solvabilitate minima ceruta de legislatia romaneasca, in timp ce activele lichide acopera de 11,05 ori obligatiile pe termen scurt (coeficientul minim de lichiditate cerut este 1).

„Estimarea noastra pentru acest an presupune o evolutie pozitiva a pietei de asigurari de viata, chiar daca procentul va fi foarte scazut, probabil de pana in 5%”, adauga Coman.

Pe segmentul de pensii facultative, unde compania are sub administrare doua fonduri de pensii facultative, ING Clasic si ING Optim insumeaza un numar de 64.000 participanti, active sub administrare de 44 milioane de lei si o cota de piata de peste 40%, la data de 31 martie 2009.

Valoarea unitatii de fond era 11,58 lei pentru ING Optim si 11,25 lei pentru ING Clasic, la aceeasi data.

Potrivit calculelor departamentului de investitii al companiei, evolutia unitatii de fond in fondurile de pensii facultative ING de la lansare si pana la 31 martie a fost de 12,8%, respectiv de 15,5% la data de 30 aprilie 2009 pentru ING Clasic (lansat la 4 iunie 2007). Pentru ING Optim (lansat la 31 august 2007), valorile au fost de 16,1% la 31 martie si respectiv 18,6% la 30 aprilie 2009.

„Consideram ca oamenii trebuie sa ia in calcul si achizitionarea unei pensii facultative, pensia privata nefiind suficienta pentru asigurarea unei sume decente la varsta pensionarii”, mentioneaza Coman, care asteapta o crestere a interesului pentru economisire individuala in acest an.

ING isi propune sa atraga 25.000 noi participanti la fondurile de pensii facultative, ajungand la un total de 83.686 participanti, asteptandu-se la un volum al activelor de 100 milioane de lei, in conditiile pastrarii actualei cote de piata.

Pe segmentul de pensii private, compania ING Fond de Pensii detine 38,9% din piata de profil in functie de active, avand peste 1.550.000 de clienti, din care aproximativ 1.200.000 au cel putin o contributie platita.

La 31 martie 2009, activele fondului de pensii private se ridicau la 468 milioane de lei, capitalul social al ING Fond de Pensii fiind de 232 milioane de lei. Valoarea unitatii de fond crescuse la 11,45 lei pentru fondul de pensii administrat privat ING, la aceeasi data.

Evolutia unitatii de fond in fondul de pensii administrat privat ING de la lansare pana la 31 martie 2009 a fost de 14,5%, la 30 aprilie fiind de 16,4%.

“Estimam o crestere a pietei in ceea ce priveste numarul de participanti cu contributii cu 145.000 pana la 3.593.961 la sfarsitul anului 2009, iar valoarea activelor ar trebui sa creasca si ea pana la cca 2,3 miliarde RON”, spune Emilia Bunea, Directorul General ING Fond de Pensii.

„Si in perioada urmatoare, ING va continua sa asigure un management profesionist al investitiilor, dar si sa sustina autoritatile in vederea crearii unui cadru legislativ care sa aiba in vedere atat buna functionare a sistemului, cat si satisfacerea intereselor participantilor”, incheie Emilia Bunea.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri