Noile reglementari ale BNR privind limitarea creditarii in valuta vor conduce la un leasing mai scump in valuta pentru client si vor favoriza aparitia de produse in lei la costuri ceva mai atractive decat in prezent, anticipeaza reprezentanti ai unor societati de profil. ,In noile conditii, e de presupus ca va creste ponderea leasingului in lei pentru ca finantarea in moneda nationala, conform BNR, se va ieftini. Leasingul in lei va deveni astfel un produs viabil", crede Cornel Coca Constantinescu, presedintele Aso-ciatiei Societatilor de Leasing. Fluctuatiile de pe piata monetara nu vor mai reprezenta astfel un risc pentru utilizatorul de leasing. Ramane de vazut la ce nivel va ajunge dobanda la leasingul in lei, in conditiile in care in prezent este 14-15% pe an. ,Daca companiile de leasing vor atrage resurse de la banci la o dobanda de 7-8-9%, cu siguranta vor putea plasa banii cu o marja de 2%. Astfel, dobanda la utilizator ar putea ajunge la 10-11%. Totul va depinde de felul cum va evolua pe piata rata dobanzii la lei", crede Constantinescu. Surse din piata sunt de parere ca, in perioada ce vine, se va da o adevarata batalie pentru suprematie intre produsul de leasing in lei si cel in valuta, sub raportul costurilor la utilizator. Deja exista doua tabere. Cele 16 companii membre ale ASLR (din 36 in total) au introdus timid unele produse in lei, pe cand cele din Asociatia de Leasing Bancar nici nu-si pun o astfel de problema, mizand in continuare pe refinantari in valuta de la banca-mama la costuri mai scazute decat la lei.

O noua perspectiva in leasingul pentru echipamente

,Produsul de leasing in lei va inregistra, probabil, o prelungire a perioadei de acordare, de la o medie de 3-4 ani, in prezent la peste 5 ani. Astfel va fi favorizata finantarea in leasing in lei pentru echipamente, atat de necesara companiilor romanesti care doresc sa se tehnologizeze si care prefera moneda nationala pentru ca sursa lor de venit este in lei", subliniaza presedintele ASLR. Deja unele firme de leasing negociaza cu bancile linii de finantare in lei. ,Cu siguranta, vom avea nevoie de produse de leasing in lei, dar cred ca pana la jumatatea anului viitor nu vor aparea niste schimbari majore in ceea ce priveste preferintele clientului, respectiv o trecere de la cererea pentru leasing in valuta la aceea pentru leasing in lei", declara Lucian Paraschiv, director executiv al Medicredit Leasing. Si la leasingul auto, care detine in continuare peste 90% din piata locala de leasing, situatia este asemanatoare. ,In 15 septembrie a fost analizata impreuna cu actionarul strain posibilitatea aparitiei de produse in lei", spune Elena Gaspar, director de marketing Porsche Leasing.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri