Rata solvabilitatii in sistemul bancar din Romania a inregistrat o scaderea usoara de la inceputul anului, pana la 12,03% in martie, de la 12,34% in decembrie 2008, pe fondul cresterii provizioanelor constituite de banci pentru creditele neperformante, potrivit BNR.
Nivelul minim impus pentru indicatorul de solvabilitate este de 8%, insa BNR va solicita bancilor sa se plaseze peste 10%, ca masura preventiva in contextul actual.

In acelasi timp, raportul intre profitul net anualizat si activele totale la valoarea medie (ROA) a coborat la -0,25% dupa primele trei luni, de la 1,66% in decembrie 2008, in conditiile in care, la nivel agregat, bancile au trecut pe pierdere in primul trimestru, scrie NewsIn.

In mod similar, raportul intre profitul net anualizat si capitalurile proprii la valoarea medie (ROE) au ajuns la -2,88% la finalul lunii martie, de la 18,11% in decembrie 2008.

In primul trimestru, rata rentabilitatii activitatii de baza, masurata ca raport intre veniturile si cheltuielile operationale s-a redus la 174,93% in martie, de la 179,56% in decembrie anul trecut, mai arata indicatorii publicati marti de banca centrala.

Activele bancilor din Romania, inclusiv sucursale ale bancilor straine, au crescut usor, pana la 332,46 miliarde lei la 31 martie 2009, de la 314,64 miliarde lei la finalul anului trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri