Saptamana trecuta a fost una favorabila si pentru jucatorii de la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS). Valoarea totala a tranzactiilor a fost de peste 21 milioane lei, obtinuta in urma unor tranzactii ce au depasit in medie, in fiecare zi, 3.200 de contracte, dupa cum a declarat Radu Balbaie, director de tranzactii la Bursa sibiana. Recordul absolut s-a atins miercuri, cand s-au realizat 4.308 contracte. Numarul pozitiilor deschise pe pietele futures si options a ajuns la 48.554, fiind un nou maxim istoric. Vedetele incontestabile ale saptamanii trecute au fost derivatele Rompetrol (RRC), fiind tranzactionate echivalentul a peste 82 milioane de actiuni. Acestea au depasit pragul de 0,11 lei pentru ambele scadente, dupa sapte sesiuni consecutive de crestere ale cotatiilor.

Titlurile Petrom (SNP) au avut o evolutie descrescatoare pentru scadenta lunara, coborand de la 0,4880 lei, la 0,4690 lei. Pentru finele anului, preturile au fluctuat in jurul valorii de 0,5 lei, maximul istoric de 0,5459 lei parand un prag prea indepartat.

Actiunile SIF au avut un trend crescator pentru Craciun. SIF 1 a fost cotat pentru septembrie la 1,66 lei, in timp ce SIF 2 a fluctuat pentru scadenta lunara intre 1,4650 si 1,5125, iar pentru decembrie, intre 1,550 lei si 1,6045 lei.

Investitorii pe raportul leu/euro au continuat sa coteze sub cotatiile din piata valutara. In opinia lui Victor Pop, trader la societatea Vanguard , este greu de crezut ca, pana la sfarsitul anului, vom vedea un curs al monedei unice europene sub pragul de 3,4 lei. Pentru scadenta lunara, euro a fluctuat intre 3,4799 si 3,4950 lei, saptamana incheindu-se la 3,4850 lei.


Recordul absolut s-a atins miercuri, cand au fost realizate 4.308 contracte


Investitorii au inceput sa tranzactioneze tot mai mult pentru scadenta decembrie, ei cotand, in general, cu 1 si 3 bani sub cursul oficial, semn ca mizeaza pe o retragere, cel putin temporara, a BNR din piata, datorita costurilor mari de sterilizare a excedentului de valuta, sustin analistii BMFMS.

Dolarul s-a mentinut, pe parcursul saptamanii trecute, in jurul valorii de 2,8 lei, cu scadenta septembrie. Paritatea euro/ dolar a avut o tendinta descrescatoare, in concordanta cu evolutiile de pe pietele internationale, dar cu un plus pentru moneda europeana, afirma Radu Balbaie.

Pentru scadenta lunara, ea a coborat de la 1,2380 la 1,2225 dolari, iar pentru Craciun s-a stabili-zat la 1,2330 dolari.

Tendinta paritatii euro/dolar nu este foarte clara, in ultima perioada cotatiile evoluand intre 1,22 si 1,23 dolari, a declarat un broker sibian. Pe termen mediu, se pare ca exista premise ca euro sa coboare spre pragul de 1,2 dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri