Cotatiile actiunilor au urcat, in prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, in ciuda asteptarilor brokerilor care prognozau usoare corectii negative, ca urmare a cresterilor inregistrate in ultima perioada. Indicele intregii piete s-a apreciat, astfel, cu 1,4%, procent cu care a crescut, de altfel, si BET, indicatorul care urmareste evolutia celor mai lichide zece titluri. Indicele societatilor financiare, BET-FI, a castigat, la randul sau, 1%.
Valoarea totala a tranzactiilor efectuate ieri a fost mult mai mica decat cea obtinuta in sedintele precedente, fiind de 21,3 milioane lei, echivalentul a 6,1 milioane euro. Acest rulaj a fost obtinut pe fondul scaderii volumelor transferate, mai ales in cazul SIF-urilor.

Cel mai mult au avut de castigat titlurile BRD si Rompetrol Rafinare (RRC), cele doua actiuni obtinand, cumulat, un rulaj de 6,3 milioane lei.

RRC si BRD au crescut cel mai mult, avand la baza aspectul profitabilitatii acestor titluri, declara Iordan Butuc, analist la societatea de brokeraj World Rom Securities. El adauga ca aceste actiuni au perspectiva cresterii, in viitor, comparativ cu alte blue-chipsuri, care nu vor mai trece, pana la sfarsitul anului, de pragul maxim, pe care l-au atins in sesiunile bursiere anterioare.

Gradul de apreciere al titlurilor RRC si BRD, in perioada urmatoare, va fi influentat de rezultatele financiare obtinute de cele doua companii in primele noua luni ale acestui an.

Cred ca raportarile financiare ale BRD si Rompetrol vor confirma evolutia pozitiva a acestor actiuni la bursa, afirma analistul de la societatea mentionata.

Cel mai tranzactionat titlu a fost RRC. Volumul transferat a inclus 34,2 milioane actiuni, cu un rulaj de 3,8 milioane lei. Un titlu a urcat la 0,1150 lei, cu 2,6% mai mult fata de sedinta de vinerea trecuta. Iordan Butuc este de parere ca, de data aceasta, cumparatorii RRC sunt romani, ca, de altfel, si in cazul BRD.

Titlurile acestei banci s-au apreciat si ele cu 2,4%, pana la 12,7000 lei/ actiune, in conditiile in care s-au facut schimburi cu 200.500 actiuni, la valoarea totala de 2,5 milioane lei.

Indicele intregii piete ar putea creste cu inca 10-15%, pana la sfarsitul anului

Banca Transilvania a avut, de asemenea, o evolutie pozitiva, actiunile TLV fiind in urcare cu 1,5%. Un titlu a ajuns, astfel, la 0,9800 lei. S-au facut schimburi cu 2,2 milioane actiuni TLV, la valoarea de 2,6 milioane lei. Brokerii spun ca, atat aprecierea actiunilor TLV, cat si a societatilor financiare se datoreaza tendintei generale a pietei, de crestere. SIF 5 Oltenia a fost si ieri cel mai preferat titlu de pe piata societatilor financiare. Tranzactiile cu aceasta actiune au implicat un numar de 1,7 milioane titluri, cu un rulaj de 3 milioane lei. Cotatia a urcat cu 1,1%, inchizand la 1,7900 lei/actiune.

Transferurile cu actiuni SIF 2 Moldova au insumat 1,6 milioane titluri, la valoarea totala de 2,4 milioane lei. O actiune s-a apreciat cu 1,3%, pana al 1,5100 lei. Cel mai mult a crescut SIF 4 Muntenia, cu 1,6%, atingand 1,2300 lei/actiune. Volumul tranzactionat a fost mic, de 824.500 actiuni, cu un rulaj de un milion lei. Actiunile Petrom s-au apreciat ieri cu 0,4%, pana la 0,4730 lei/actiune, fiind transferate 1,4 milioane de titluri, la valoarea de 684.292 lei.

Investitorii in titluri Sicomed n-au mai avut parte de castig ieri, cotatia ramanand la 1,2600 lei/actiune, la fel ca in sesiunea precedenta.

Iordan Butuc afirma ca actiunile SCD vor deveni interesante dupa finalizarea tranzactiei de preluare a companiei romanesti de catre grupul farmaceutic ceh Zentiva.

Analistul adauga ca, in opinia sa, indicele intregii piete ar mai putea creste cu 10-15%, pana la sfarsitul anului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri