Scutirile acordate bancilor ce au semnat acordul de la Viena privind constituirea rezervelor minime obligatorii ar fi un dezavantaj pentru bancile ce nu au banci mama in afara tarii, a spus directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers.
"Nu am avut inca timp sa ma uit peste memorandumul cu FMI, insa o astfel de masura ar fi un dezavantaj pentru bancile ce nu au banci mama in afara tarii", a spus Rekkers, potrivit NewsIn.

Acesta a mentionat ca excluderea din baza de calcul a pasivelor bancare cu scadenta reziduala mai mare de doi ani a reprezentat pentru Banca Transilvania fonduri suplimentare de 120 milioane euro.

Banca Nationala a Romaniei a micsorat de la 40% la 0% rata rezevelor minime obligatorii pentru pasivele in valita cu scadenta reziduala mai mare de doi ani.

Bancile straine ce s-au angajat sa isi mentina expunerea pe Romania primesc in schimb un regim preferential temporar, subsidiarele lor fiind scutite de la constituirea rezervelor minime obligatorii pentru noile linii de finantare atrase de la bancile-mama sau de la institutii internationale, potrivit memorandumului tehnic de intelegere semnat intre Romania si FMI.

Astfel, pana la finalul acordului cu FMI, "se va stabili un regim preferential temporar pentru bancile ai caror actionari vor semna acordul de mentinere a expunerii pe Romania pe perioada programului si vor majora capitalul bancii din Romania in linie cu posibilele nevoi, asa cum arata testele de stres", se arata in document.

In 26 martie, noua mari grupuri bancare internationale cu afaceri in Romania - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - s-au angajat, la Viena, in urma unei intalniri cu reprezentanti ai FMI si BNR, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania, in caz de nevoie.

Acordul de la Viena a fost urmat, in 19 mai, de o noua intalnire, la Bruxelles, in care BNR si FMI au agreat ca reper pentru mentinerea expunerii bancilor straine in Romania sfarsitul lunii martie 2009.

Pentru bancile respective, orice nou imprumut subordonat acordat fie de actionari, fie de o institutie financiara internationala (IFI) va fi exclus din baza de calcul a rezervelor minime obligatorii.

Masura este valabila pentru toate bancile stabilite in Romania, indiferent de tara de provenienta a actionarului principal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri