Erste Bank, cel mai mare grup de servicii financiare din Europa Centrala, intentioneaza sa preia anul acesta Casa de Economii si Consemnatiuni, pentru a-si consolida pozitia si in partea de sud-est a continentului.

Erste Bank a fost fondata in 1819, fiind prima banca de economii din Austria, pentru ca in prezent sa devina una dintre cele mai mari institutii financiare din Europa Centrala. Erste Bank este lider in Europa Centrala in ceea ce priveste numarul de clienti, si pe locul doi ca valoare totala a activelor. Numarul de clienti ai Erste Bank a crescut de la 600.000 la aproape 12 milioane pe parcursul a sase ani. La data de 30 septembrie 2004, valoarea totala a activelor Erste Bank se cifra la 142,2 miliarde de euro, dintre care 69 miliarde de euro reprezinta depozite atrase de la clienti, in timp ce valoarea creditelor se ridica la peste 72,1 miliarde de euro. Intr-un rastimp de sase ani, Erste Bank a stabilit operatiuni semnificative in pietele vecine din Europa Centrala. Cele mai mari achizitii din regiune au avut loc in Republica Ceha si in Slovacia. Erste Bank detine o participatie de 98 la suta in cadrul Ceska sporitelna, cea mai mare banca de retail din Cehia, cu 5,4 milioane de clienti si o cota de piata de 32 la suta. In aprilie 2001, Erste Bank a cumparat 87 la suta din Slovenska sporitelna, cea mai mare banca din Slovacia, cu 2,5 milioane de clienti si o cota de piata de 40 la suta. In 2002, Erste Bank a achizitionat 85 la suta din Rijecka banka, lucru care a determinat cresterea cotei de piata a institutiei bancare din Croatia de la 5 la suta la 10 la suta.
Recent, in septembrie 2003, Erste Bank a castigat licitatia pentru achizitionarea unui pachet de 99,97 la suta din banca ungureasca Postabank, completand strategia companiei de a se extinde in regiunea Europei Centrale la data stabilita.

Ca membra a grupului Erste Bank, Slovenska sporitelna si-a imbunatatit calitatea serviciilor
Slovenska sporitelna, cu o baza de clienti de 2,5 milioane, cea mai mare banca de retail din Republica Slovacia, a devenit membra a puternicului grup financiar din Europa Centrala, Erste Bank, in 2001. Slovenska sporitelna detinea de mult timp pozitia de lider din punct de vedere al totalului de active, al numarului de depozite deschise de clienti si al numarului de carduri Visa si MasterCard emise.
In prezent, banca ofera servicii financiare integrate printr-o retea de distributie formata din 338 de unitati. Din 30 septembrie 2004, banca are o cota de piata de 20,9 la suta, volumul creditelor acordate persoanelor fizice in moneda nationala fiind de 22,8 la suta, iar depozitele totalizand 23,4 la suta. Cota de piata a bancii in ceea ce priveste creditele ipotecare a totalizat 21,9 la suta.

Volumul de credite de consum a crescut cel mai mult, cu 42,4 la suta. Pentru primele trei trimestre din 2004, profitul net dupa achitarea taxelor a crescut cu 13 la suta,peste 250 milioane SKK (moneda nationala slovaca). Procesul de transformare, care a inceput imediat dupa ce Erste Bank a cumparat actiunile Slovenska sporitelna, a inclus, de asemenea, si procese de reproiectare.

Scopul a fost acela de a atinge standarde bancare comparabile cu cele din alte companii apartinand grupului Erste Bank. Toate masurile au urmarit simplificarea si imbunatatirea calitatii serviciilor bancare oferite. Cele mai importante schimbari in portofoliul de produse au inclus creditele ipotecare, cu schimbari in ceea ce priveste conditiile de creditare si simplificare a procesului, creditele de consum, cu modificari in structura si in ceea ce priveste conditiile de creditare, simplificarea procesului (oferite in 24 de ore), noi tipuri de credite (pentru tinerii casatoriti, creditul pentru investitii imobiliare, credite pentru finantarea caselor cooperative).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri