FMI este ingrijorat ca pofta de credite ne-ar putea provoca indigestii. Romania a recuperat decalajul fata de celelalte tari, ceea ce o aduce insa intr-o zona periculoasa.
Romania ar putea ajunge in situatia in care explozia creditarii la nivelul persoanelor fizice sa provoace o criza financiara, conform datelor dintr-un raport al Fondului Monetar International (FMI). In aceeasi situatie se afla tarile baltice, Ungaria si Bulgaria, precizeaza raportul.

Plecati de jos

Pina acum, in Romania nu s-au resimtit efectele adverse ale cresterii creditarii, pentru ca ponderea imprumuturilor in PIB a fost foarte redusa. In aceasta faza, aparenta explozie nu este periculoasa. Insa datele FMI arata ca Romania a ajuns din urma restul tarilor, dupa ce ponderea creditelor s-a triplat pe parcursul a doi ani. Cu atit mai pe-riculos este ca in Romania se inregistreaza o pondere mare a creditelor in valuta, capitol la care sintem egalati sau depasiti doar de tarile baltice.

Intrucit imprumuturile in valuta (mai ales in euro) reprezinta o mare parte a creditelor deja acordate, gospodariile si intreprinderile mici - care s-au imprumutat masiv in ultimii ani, dar nu prea s-au asigurat impotriva variatiei ratelor de schimb - sint vulnerabile la evolutia cursului, avertizeaza raportul. La rindul lor, bancile sint expuse in cazul unor incapacitati de plata ale clientilor, insa indicatorii prudentiali arata ca ele sint totusi bine protejate.

Posibile consecinte

Dupa reculul unei explozii a creditarii, produsul intern brut al unei tari scade cu cinci procente sub trend, a constatat FMI. De exemplu, o crestere economica de 6% ar scadea la numai 1%. De asemenea, FMI arata ca trei sferturi din exploziile de creditare cauzeaza crize bancare si sapte din opt provoaca si crize valutare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri