Romanii dau piept si vor face astfel involuntar eforturi sa se adapteze la o economie de piata functionala de tip occidental, spun analistii, care anticipeaza ca masura Guvernului de a majora la 10% impozitul pe veniturile din depozite nu va provoca o descurajare a economisirii in banci. Ei apreciaza ca "salteaua nu mai este de ani buni o alternativa pentru depozitele la banci", adaugand ca piata de capital este deocamdata o varianta inca necunoscuta si riscanta pentru cei cu depozite mici si chiar mijlocii.

La randul sau, Bogdan Baltazar, presedintele unei companii de consultanta financiara, ne-a declarat ca cei obisnuiti sa-si depuna banii la banci nu vor dori sa piarda 90% din dobanda pentru un 10% platit statului. El mentioneaza ca "romanii s-au desteptat si stiu ca, daca tin banii la saltea se expun mai mult, in special la furturi, si ca daca fac asta ar pierde totodata mult mai mult". Baltazar crede ca impozitul de 10%, care va trebui platit de romani pentru veniturile obtinute din depozite, este, de altfel, unul dintre cele mai scazute din Europa.

Recent, Executivul a anuntat ca, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, impozitul pe dobanzi a fost majorat de la 1 la 10% cu incepere de la 1 aprilie. Mai mult, tot atunci premierul Tariceanu a precizat ca este posibil ca impozitul sa fie majorat, ulterior, la nivelul cotei unice de 16%, astfel incat sa fie aplicat un regim uniform de taxare.
Referitor la aceasta intentie a Guvernului, Baltazar spune ca in cateva state europene impozitele pe castigurile de capital (dobanzi, dividende, jocuri la bursa) sunt egale cu impozitul pe venit, dar el precizeaza ca in alte tari aceste taxe sunt chiar mai mari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri