Majoritatea bancilor au taiat din oferta imprumuturile in euro sau dolari

Numarul bancilor de unde puteti lua un credit in valuta s-a diminuat considerabil fata de saptamana trecuta.

Daca marile banci, precum BCR si BRD, au gasit solutii sa nu inchida de tot robinetul imprumuturilor in euro sau dolari, bancile mici sunt nevoite sa se limiteze la cele in lei.

Bomboana de pe coliva imprumuturilor in valuta a fost o scrisoare trimisa bancherilor vineri seara, cu o zi inainte de intrarea in vigoare a normelor, de catre Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul bancii centrale. Prin aceasta, bancherii erau informati ca trebuie sa ia in calcul, pentru a verifica daca a fost sau nu depasit plafonul maxim pentru imprumuturile in valuta, inclusiv creditele acordate persoanelor care au venituri calculate in functie de euro sau dolar.
Astfel ca bancile au fost nevoite sa schimbe din nou instructiunile date functionarilor de la ghiseu dupa ce, la finele saptamanii trecute, si-au informat angajatii ca pot da in continuare imprumuturi in valuta tocmai in baza faptului ca reglementarile nu cereau ca veniturile solicitantilor sa fie incasate in valuta.
De asemenea, BNR informeaza bancile ca in cazul in care contractele pentru creditele ori liniile de finantare in valuta au o clauza de revocabilitate, aceasta se va activa, iar contractul va fi anulat.

In valuta si in lei

BCR: In principiu, se mai dau credite in valuta. Depinde daca agentia unde il solicitati a depasit sau nu plafonul stabilit. Dobanda la creditele de consum acordate in euro este de 15,1% pe an, respectiv 18% pentru creditele in lei.

BRD: Se dau credite si in euro. Conditia: pe contractul de munca sa scrie ca ati negociat salariul in euro. Dobanda la euro este de 9% pe an. Pentru creditele in lei, dobanda fixa la creditul auto este de 13,5% pe an, iar cea variabila de 21% pe an.

ABN Amro: Creditele in euro se acorda la aceeasi dobanda cu cele in lei - 13,5% pe an.

Banca Tiriac: Se mai acorda imprumuturi in euro, dar la dobanzi mai mari decat la lei, 16-17% pe an.

Doar in lei

Volksbank: Credite doar in lei. Dobanda a fost redusa la 8,5% pe an (cea mai mica de pe piata), indiferent daca este vorba despre imprumuturi pentru nevoi personale, auto sau pentru locuinte.

ING Bank: Credite doar in lei. In mod exceptional, se pot da credite in valuta celor care au venituri in euro. Imprumuturile pentru locuinte in lei au o dobanda de 9,75%, iar cele in euro de 8% pe an.

HVB Bank: Nu se mai dau credite in euro. Chiar si in cazul in care salariul este negociat in euro, dar platit in lei, banca nu va poate acorda decat un credit in lei. Dobanda variaza intre 9,57 si 10,95% pe an, in functie de tipul creditului.

Raiffeisen: Nu se mai acorda credite in euro decat celor care incaseaza veniturile in valuta. Pentru imprumuturile in lei, dobanda perceputa de banca este de 19% pe an la creditele de nevoi personale.

Banca Transilvania: Creditele se acorda numai in lei. Dobanda este de 15% pentru creditul de nevoi personale de 5.000 de euro, respectiv de 12% pentru creditul auto si de 12,5% pentru creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca.

Bancpost: Nu se mai acorda imprumuturi in euro. In cazuri exceptionale, pot primi un credit in valuta cei care fac dovada ca realizeaza venituri in euro, inscrise atat in cartea de munca, cat si pe o adeverinta speciala. Dobanda la creditul de consum in lei este de 24,5% pe an.

Finansbank: Nu se mai acorda imprumuturi in valuta. Dobanda la cele in lei variaza intre 11,9 si 13,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri