Deficitul bugetului de pensii a ajuns la sfarsitul lunii iunie la 1,524 miliarde lei, depasind cu 177 milioane lei nivelul programat pentru intregul an la rectificarea bugetara din aprilie, de 1,347 miliarde lei, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS).
Astfel, incasarile din contributii au insumat in prima jumatate a acestui an 18,1977 miliarde lei, iar cheltuielile cu plata pensiilor au fost de 19,7213 miliarde lei, deficitul bugetului de pensii insumand 1,5236 miliarde lei, arata datele preliminare pe primele sase luni furnizate de CNPAS, potrivit NewsIn.

"Aceste date nu sunt finale. Pe 25 iulie vom avea centralizarea finala a veniturilor obtinute din contributii pe luna iunie si a cheltuielilor cu plata pensiilor si este posibil sa mai survina mici modificari", a precizat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al CNPAS, Angelica Mihail.

Casa Nationala de Pensii a alocat in iunie 3,38 miliarde de lei pentru plata pensiilor, iar deficitul bugetului de pensii a crescut fata de mai cu 277 milioane lei, peste media lunara din perioada ianuarie-mai, de 250 milioane lei.

In primele cinci luni, CNPAS a incasat din contributii 15,089 miliarde lei si a cheltuit pe pensii 16,336 miliarde lei.

Potrivit datelor centralizate de CNPAS, deficitul bugetului de pensii a explodat in luna aprilie, cand pensiile s-au majorat cu circa 3%, deficitul crescand numai in aceasta luna cu 521 milioane lei, pana la 848 milioane lei, de la 326 milioane lei la finalul lui martie.

"In luna aprilie am inregistrat incasari de 2,8 miliarde lei, comparabile cu cele din aprilie 2008, cand am avut venituri de 2,7 miliarde lei. Cheltuielile, insa, au fost aproape duble in aprilie 2009 fata de luna similara din 2008, acestea crescand de la 1,7 miliarde lei anul trecut, la 3,3 miliarde anul acesta", explica, in 10 iunie, presedintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu.

Sefa CNPAS estima ca, in cazul in care se pastreaza media lunara a deficitului bugetului de pensii din primele cinci luni, s-ar putea ajunge in acest an la un deficit pe pensii mai mare de 700 milioane euro.

Astfel, deficitul bugetului de pensii ar urma sa fie de cel putin doua ori mai mare decat deficitul bugetului asigurarilor sociale programat dupa rectificarea bugetara, de 1,347 miliarde lei (313,3 milioane euro, la un curs mediu estimat la 4,3 lei/euro), echivalent cu 0,25% din PIB (estimat la 531,25 miliarde lei).

Autoritatile au dat de inteles ca, in cazul in care tendinta se mentine, va fi nevoie de o rectificare bugetara pentru acoperirea deficitului suplimentar la bugetul sistemului public de pensii, insa au dat asigurari ca pensiile vor fi platite.
Guvernul s-a angajat sa mareasca pensiile cu inca 2% in octombrie, dupa cresterea de 3% aplicata in aprilie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri