Ultimul set de reglementari dat de BNR pentru restrictionarea creditului in valuta a adus multe banci in imposibilitatea de a mai acorda astfel de imprumuturi, pragul maxim admis de BNR (volumul creditelor in valuta sa fie de trei ori fondurile proprii ale bancii) fiind de mult depasit. Cu toate acestea, pentru creditele ipotecare si imobiliare in valuta mai exista o sansa.

Aflat in discutia comisiilor speciale din Senat saptamana trecuta, pachetul de legi privind creditele, obligatiunile, bancile ipotecare, precum si cea referitoare la securitizarea creantelor, are toate sansele sa intre in vigoare la sfarsitul lunii octombrie, dupa cum explica Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante, Banci din Senat. Potrivit afirmatiilor sale, prima lege care isi va face simtite efectele in piata este cea referitoare la emisiunea de obligatiuni ipotecare.

Practic, ipoteca pe un imobil va fi vie, subliniaza Vosganian. Apariatia obligatiunilor va conduce la noi surse de finantare pentru constructia de locuinte noi, care trebuie accelerata. Bancile vor putea scoate pe piata obligatiuni ipotecare de o valoare usor mai mica decat cea de piata a ipotecii propriu-zise. De asemenea, perioada de maturitate a obligatiunilor va fi cu circa 20% mai mica decat durata de viata a ipotecii propriu-zise. Prin aparitia obligatiunilor ipotecare, ipotecile vor putea fi tranzactionate pe Bursa si vor avea valoare circulatorie, iar fondurile de investitii se gandesc deja sa lanseze instrumente specifice fondului imobiliar.

Nivelul creditelor ipotecare va trebui sa ajunga in urmatorii 10-15 ani la aproximativ 20 de miliarde de euro, si nu la 1,2 miliarde de euro cat este acum.


Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Buget, Finante, Banci din Senat

Noul pachet legislativ destinat pietei creditului ipotecar poate determina revenirea la creditarea in valuta, cu respectarea noilor norme BNR.

Carmen Retegan, director general Domenia Credit

Totusi, in lumina ultimelor reglementari emise de BNR, Carmen Retegan, director general Domenia Credit, este de parere ca legea securitizarii creantelor va fi cel mai interesant act normativ din pachet pentru bancile comerciale. Daca aparitia obligatiunilor ipotecare va conduce clar la o dezvoltare a pietei, Legea Securitizarii Creantelor (care nu se refera doar la creantele ipotecare) este cea care va crea cadrul prin care bancile vor putea scoate de pe bilantul propriu, prin securitizare, creditele in valuta, imbunatatindu-si astfel indicatorii financiari.

Prin securitizarea si scoaterea in afara bilantului a creditelor in valuta, bancile comerciale vor mai avea loc de alte imprumuturi in valuta chiar cu respectarea normelor BNR, deoarece raportul dintre fondurile proprii si creditele in valuta va fi altul. Daca inainte de aparitia normelor BNR privind limitarea creditarii in valuta ne asteptam ca primele instrumente ce urmau a fi emise de banci in urma aprobarii noului cadru legislativ sa fie obligatiunile ipotecare, in acest moment, credem ca primele instrumente emise vor fi activele securitizate, si nu obligatiunile ipotecare, tocmai pentru avantajul ca acestea vor putea fi scoase in afara bilantului, precizeaza Carmen Retegan.

Celelalte avantaje ale securitizarii (proces prin care active financiare sunt impachetate sub forma de titluri de valoare si vandute pe piata secundara catre investitori) sunt accesul rapid la fonduri mai putin costisitoare pentru dezvoltarea activitatii curente a creditorului, diversificarea surselor de finantare, transferul riscului de credit de la creditorul initial (originator) si hedging prin obtinerea de surse de finantare necesare creditarii pe termen lung.

Cum isi revine creditarea in valuta

Prin aparitia noului pachet legislativ destinat pietei creditului ipotecar, cel mai probabil la sfarsitul lunii octombrie, cel putin doua noi instrumente de finantare vor aparea pe piata creditului
Aparitia obligatiunilor ipotecare va transforma ipotecile in titluri de valoare care vor putea fi tranzactionate pe Bursa si care vor conduce la fluidizarea finantarilor imobiliare
Securitizarea creantelor (transformarea activelor financiare in titluri de valoare tranzactionate pe piata secundara) va permite bancilor sa scoata credite deja acordate in afara bilantului si sa acorde altele noi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri