Pentru a avea sanse de cistig la Bursa, ori gindesti investitia pe care vrei sa o faci, ori lasi pe altcineva in care ai incredere sa gindeasca pentru tine. In caz contrar, mai bine joci la loterie.
Unul dintre cei mai importanti indicatori care trebuie luati in calcul atunci cind dorim sa jucam la Bursa este P/E numit si PER. Indicele se calculeaza ca un raport intre pretul unei actiuni la Bursa si profitul pe actiune inregistrat de emitentul actiunii respective. Mai simplu spus, P/E exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune din profiturile obtinute de emitent. Cu cit indicele este mai mic (iar perioada de recuperare este mai redusa), cu atit este mai bine pentu investitori.

Pragul rentabilitatii

Actiunile unei companii cu lichiditate buna, capitalizare buna cu un PER egal cu 15 sint de cumparat, recomanda jucatorilor de pe piata de capital Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. De fapt, pe linga PER, jucatorii trebuie sa tina seama si de un alt indicator important, si anume lichiditatea actiunii respective. Pentru ca, daca nu are lichiditate, ne putem trezi in situatia ca nu ne putem vinde actiunile atunci cind vom dori acest lucru. Un PER bun la Bursa il au actiunile companiei Artom. Dar acestea nu au lichiditate si atunci putem avea o problema cind dorim sa iesim din joc, sustine Iulian Panait.

Corectii pe termen scurt

In general, dupa cresteri lungi pentru o anumita actiune urmeaza automat corectii, adica caderi. Pe termen foarte scurt eu recomand celor care nu au jucat la Bursa, dar vor sa o faca, sa se abtina de la a cumpara actiuni. Sau, daca nu se pot abtine, sa o faca cu moderatie. Adica sa nu investeasca mai mult de 20% din suma pe care doreau sa o joace initial, spune Iulian Panait.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri