Ministerul de Finante nu mai are nevoie de inca un imprumut de tip "club loan", dupa ce a anuntat ca va face o emisiune de obligatiuni in valuta in august, a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Nu mai avem nevoie de club loan, emisiunea de titluri e alta formula, chiar mai adecvata as putea spune, pentru ca titlurile respective pot fi folosite pe piata secundara", a spus Isarescu, citat de NewsIn.

Intrebat daca se asteapta ca banii eliberati din reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta la 30% sa ajunga in sectorul privat sau la Ministerul Finantelor Publice (MFP) printr-un nou club loan, el a explicat ca sumele eliberate se intorc in rezerva valutara a BNR.

"Punem in practica ceea ce am stabilit: eliberam rezerva imprumutata si punem in locul ei rezerva cumparata. Cand cumparam rezerva valutara, facem emisiune si repunem in circulatie o parte din leii care au fost retrasi atunci cand am vandut. Are loc si un proces de monetizare, de vitalizare a economiei reale", a mentionat guvernatorul bancii centrale.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va vinde pe 14 august prin subscriptie publica obligatiuni de stat cu dobanda denominate in euro, in valoare nominala totala de 300 milioane euro, cu maturitate la 4 ani si o rata a cuponului de 5,25%. Data emisiunii este 19 august 2009.

Obligatiunile de stat denominate in euro sunt titluri de stat pe termen mediu si lung denominate in euro lansate pe piata interna, in timp ce euroobligatiunile (eurobond) sunt titlurile de stat pe termen mediu si lung denominate in euro lansate pe piata internationala de capital.
In acest an, Finantele au emis titluri de stat de 48,5 milioane lei, de aproape patru ori mai mult decat in intreg anul 2008, cele mai multe dintre acestea fiind cu scadenta la 6 luni.

Romania a lansat in iunie 2008 o emisiune de eurobonduri, cand a vandut titluri de 750 milioane euro.

Pe de alta parte, MFP a imprumutat aproximativ un miliard euro de la banci, printr-un aranjament de tipul "club loan", care, spre deosebire de emisiunile de titluri in valuta sau de imprumuturile sindicalizate, prezinta avantajul ca este mai ieftin.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri