Propunerile de modificare a Codului Fiscal care urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2006 nu sunt dramatice si privesc doar o categorie limitata de contribuabili, a dorit sa calmeze spiritele, ieri, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu.

Pentru anul viitor, principalele noutati vor fi majorarea pretului la produsele din tutun si alcool, mentinerea scutirii la plata impozitelor pe venit acordate informaticienilor, introducerea unei taxe in alimentatia publica, despre care Vladescu spune ca ,nu este una pe scaune". In plus, dupa cum era sabilit deja, se va plati un impozit de 16 la suta pentru veniturile din dobanzi bancare si operatiuni bursiere. Veniturile de impozitat vor fi regularizate trimestrial, intr-o modalitate care urmeaza sa fie stabilita astfel incat sa fie taxate echitabil doar sumele nete. De anul viitor, restaurantele si barurile vor plati o taxa, dar nu una pe scaune, spune Vladescu, care nu isi insuseste nici denumirea de ,taxa pe viciu", propusa de ministrul sanatatii pentru consumul de tigari. Atat fumatorii, cat si consumatorii de alcool trebuie sa se astepte la majorari ale preturilor chiar de la 1 ianuarie.

Sebastian Vladescu mizeaza ca, anul viitor, veniturile colectate din accize la tutun vor creste cu 0,1 la suta din PIB si spera intr-un aviz favorabil al Consiliului Concurentei la propunerea sa de introducere a unui pret minim de referinta la bauturile alcoolice. Cat priveste introducerea unei taxe de viciu de 1 euro la consumul de tigari, Vladescu nu zice nici da, nici ba. ,Este propunerea presedintelui... Va fi o crestere de acciza sau va fi o noua taxa, numita altfel", spune evaziv acesta.

Veniturile informaticienilor, neimpozitate

Actuala scutire de impozit pe veniturile programatorilor va fi mentinuta anul viitor, in urma repetatelor solicitari primite dupa publicarea proiectului de Cod Fiscal. "Modificarea (n.r. - propunerea de reimpozitare a veniturilor informaticienilor) nu avea un rost fiscal deosebit, dar avea scopul de a acorda sanse egale tuturor tinerilor. Nu cred ca un informatician ar trebui sa aiba un avantaj fata de un contabil. Au fost insa solicitari atat de puternice, incat probabil ca vom renunta la eliminarea scutirilor", a explicat Vladescu.

Acordul cu FMI se va incheia la jumatatea anului viitor

Programul cu Fondul Monetar International va continua pana la mijlocul anului viitor, cand Romania va iesi din aceasta forma de colaborare cu institutia internationala, iar relatia va continua prin consultari anuale. "Incepand cu 20 octombrie, o delegatie de experti ai FMI va veni la Bucuresti pentru a discuta revizuirile la Acord si speram sa ajungem la o concluzie comuna", a mai spus Vladescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri