Cresterea anuala a creditului neguvernamental va continua sa se tempereze in acest an, pana la un ritm nominal de circa 5% in decembrie, ceea ce ar insemna o stagnare in termeni reali comparativ cu sfarsitul anului trecut, estimeaza analistii.
"Ma astept la o imbunatatire a evolutiei creditarii in continuare, atat pe segmentul imprumuturilor populatiei, cat si pe corporate. Din decembrie, portofoliul de credite a inregistrat o scadere nominala, dar speram ca, in termeni anuali, ritmul creditarii sa se mentina usor pozitiv. Estimarea noastra este de crestere nominala cu 5% la finalul acestui an", a declarat economistul-sef al Unicredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.

In acelasi timp, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, subliniaza ca pe segmentul creditului ipotecar impactul programului "Prima Casa" se va observa abia din luna august, in conditiile in care multe dintre bancile implicate in acest program au inceput sa acorde acest tip de imprumuturi cu intarziere.

"Este vorba despre (un plafon de, n.r.) un miliard de euro, cred ca acesti bani se vor epuiza pana cel tarziu in primul trimestru din 2010. Daca ne uitam la volumul creditului ipotecar in Romania, acest plafon aprobat pentru "Prima Casa" reprezinta o cincime", a declarat Anghel.

Pe de alta parte, pe segmentul imprumuturilor catre companii, analistul afirma ca evolutia depinde de "nivelul cererii solvabile" si de lichiditatea care va fi pusa la dispozitia firmelor, inclusiv din rambursarile de TVA sau plata altor tipuri de datorii de la buget.

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut pentru a cincea luna la rand in iulie, cu 0,1% fata de luna precedenta, la 197,9 miliarde lei (47 miliarde euro), ritmul anual de crestere coborand la 10,8%, in termeni nominali, de la 11,2% in iunie, arata datele BNR.

Fata de varful atins la finalul lunii februarie, de 206,89 miliarde lei (48,2 miliarde euro), creditul neguvernamental a scazut cu 9 miliarde lei (peste 2,1 miliarde euro) in cinci luni. Rata anuala de crestere a coborat in primele sapte luni ale acestui an de peste trei ori, de la 33,7% in decembrie 2008.

In termeni reali, tinand cont de inflatie, creditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut in perioada iulie 2008-iulie 2009 cu doar 5,4%, arata datele publicate marti de banca centrala.
Creditul in lei s-a diminuat in iulie cu 1,2% (1 miliard lei) fata de iunie, ajungand la 79,92 miliarde lei (19 miliarde euro).
Valoarea creditelor in valuta acordate populatiei si firmelor, exprimata in lei, a crescut, in schimb, cu 0,7% in iulie fata de iunie, la 117,98 miliarde lei ( 28 miliarde euro).

Pe partea de economisire, populatia si firmele s-au orientat, in iulie, catre depozitele in valuta, desi in sold raman preponderente depozitele in lei.

"Pe partea de depozite, mai ales ale companiilor, se observa o oarecare orientare catre valuta, probabil pe fondul modificarii perceptiei asupra riscului, data de temerile de depreciere a leului. Tot pe segmentul corporate, evolutia depozitelor este determinata si de faptul ca lichiditatea in lei la dispozitia firmelor s-a redus pe parcursul lunilor anterioare, in conditiile unei evolutii negative incepand cu octombrie-noiembrie 2008", subliniaza Pal.

Ea mai afirma ca la diminuarea lichiditatii in lei aflate la dispozitia firmelor a contribuit si nevoia de rambursare a creditelor comerciale contractate de acestea, atat in plan intern, cat si extern.

"Depozitele in lei ale firmelor au avut o evolutia negativa, dar speram sa isi revina in perioada urmatoare. Companiile au fost afectate de o serie de factori, printre care incasarile mai reduse din activitatea pe care o desfasoara", a adaugat Rozalia Pal.

Totodata, pe segmentul depozitelor populatiei, evolutia pozitiva a fost determinata atat de strategiile bancilor de atragere de lichiditati, cu ajutorul dobanzilor inalte practicate, cat si de modificarea comportamentului oamenilor, care s-au orientat dinspre consum spre economisire, pe fondul temerilor legate de intrarea in somaj si scaderea veniturilor.

"Cred ca economisirea este mai puternic influentata de cresterea somajului si scaderea veniturilor salariale disponibile, decat de nivelul dobanzilor practicate de banci. Cred ca pe segmentul pentru populatie, cel putin istoric vorbind, eforturile de economisire se reiau mai degraba in septembrie - octombrie, deoarece perioada de vara, a concediilor, favorizeaza folosirea resurselor mai mult pentru consum", spune Lucian Anghel.

Pe segmentul depozitelor companiilor, el considera ca evolutia soldului va fi marcata de volatilitate in continuare.
"Evolutia depozitelor firmelor depinde de felul in care finantele injecteaza lichiditate, de plata TVA si a datoriilor", a adaugat economistul-sef de la BCR.

Depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania si-au continuat cresterea in iulie, avansand cu 0,4% fata de iunie, la 158,634 miliarde lei (37,66 miliarde euro), pe fondul majorarii economiilor in valuta, care au compensat scaderea depozitelor in lei.

Pe componenta in lei, depozitele bancare s-au redus in iulie cu 0,3% fata de finalul lui iunie, pana la 101,46 miliarde lei (24,08 miliarde euro).

Pe componenta in valuta, depozitele bancare, exprimate in lei, au avansat in iulie cu 1,5% fata de luna anterioara, pana la 57,17 miliarde lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 1,4%, pana la 13,57 miliarde euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri