Bancile vor efectua, impreuna cu BNR, o serie de teste de impact asupra sistemului in ceea ce priveste volumul provizioanelor in cazul aplicarii masurii propuse de presedintele Senatului, de suspendare, pe 12 luni, a platii ratelor de capital din creditele pe termen mediu si lung ale IMM-urilor.
"Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a analizat propunerea avansata de presedintele Senatului privind aplicarea unor masuri de suspendare, pe o perioada de 12 luni, a platii ratelor de capital din creditele pe termen mediu si lung acordate IMM-urilor si care, la data solicitarii suspendarii, nu sunt incluse in categoriile indoielnic sau pierdere", se arata intr-un comunicat al ARB, potrivit NewsIn.

La intalnire au participat si specialisti din Banca Nationala a Romaniei (BNR), din directiile de reglementare si supraveghere.

Astfel, reprezentantii comunitatii bancare, membri ai Asociatiei Romane a Bancilor, urmeaza sa fie consultati cu privire la oportunitatea adoptarii masurii propuse.

In plus, bancile vor efectua, impreuna cu BNR, "teste de impact asupra sistemului in ceea ce priveste volumul provizioanelor pe Standardele Romanesti de Contabilitate (RAS) si Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) si privind lichiditatea sistemului in general".

De asemenea, "va fi stabilit volumul de restructurari de credite deja facute in sistem pe principii identice sau asemanatoare cu cele propuse", se mai precizeaza in comunicatul ARB.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a prezentat marti, in urma unei intalniri cu reprezentantii BNR, ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri si ARB, o serie de masuri privind suspendarea platii creditelor si aplicarea unor facilitati.

Prima masura invocata de presedintele Senatului priveste "suspendarea pentru o perioada de 12 luni a platii imprumutului principal catre banci pentru imprumutul pe termen mediu si lung". A doua se refera la "suspendarea pe o perioada de la 6 pana la 12 luni a imprumutului pentru operatiuni legate de leasing".

Geoana a mai propus prelungirea duratei maxime de plata a datoriilor restante din legea insolventei.

"Astazi, in Romania, la 90 de zile, conform legii insolventei, o firma in dificultate este executata de catre stat si evident de catre bancile comerciale. Propunerea noastra ar fi sa se mearga de la 90 la 180 de zile, termen in care o firma sa nu fie executata de catre stat sau de catre banci, sa fie cu titlu exceptional de 12 luni pana cand vom intra speram intr-o faza de relansare economica", spunea presedintele Senatului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri