Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat autorizarea prealabila a fuziunii fondurilor de pensii private obligatorii gestionate de Prima Pensie si OTP cu cel al BCR Fond de Pensii Administrat Privat, masura solicitata anterior de cei trei administratori.
In luna iulie, BCR Administrare Fond de Pensii depusese la Comisie documentatia pentru autorizarea prealabila a fuziunii fondului administrat de BCR cu cele doua fonduri de pensii private obligatorii.

"Aceste doua operatiuni de fuziune se incadreaza intr-un proces natural de consolidare a pietei fondurilor de pensii administrate privat, in conditiile in care legea prevede un plafon minim de 50.000 de participanti care trebuie atins in perioada primilor trei ani de la data constituirii fondului de pensii, in vederea asigurarii functionarii eficiente si in conditii de siguranta pentru participanti", specifica arbitrul pietei pensiilor private, explicand decizia.

Fondul BCR Pensii, care are 213.796 de participanti, va fuziona concomitent cu fondurile mai mici OTP (20.706 de participanti) si Prima Pensie (18.101 de participanti).

Aceasta este insa prima autorizare din cele doua necesare. Autorizarea definitiva a fuziunii va putea fi decisa numai dupa consultarea participantilor cu privire la noile conditii ale fondului absorbant, iar administratorul fondului absorbit are obligatia de a trimite participantilor, in scris, cu confirmare de primire, noile conditii ale prospectului fondului absorbant si de a-i informa asupra posibilitatii de transfer fara penalitati, in termenul legal mentionat anterior, se mentioneaza in comunicatul CSSPP.

Participantii care nu sunt de acord cu noile conditii ale fondului absorbant se vor putea transfera fara penalitati de transfer la orice alt fond de pensii administrat privat, in termen de 90 de zile calendaristice de la data publicarii anuntului privind fuziunea, care se va putea finaliza ulterior acestui termen de trei luni.

Preluarea participantilor care nu s-au transferat de la fondul de pensii absorbit la fondul de pensii absorbant, precum si preluarea activelor ramase dupa transferul participantilor la alte fonduri de pensii administrate privat se vor efectua dupa obtinerea autorizarii definitive a fuziunii, atunci cand va incepe derularea efectiva a operatiunii de fuziune a fondurilor de pensii administrate privat.

De asemenea, de la data comunicarii deciziei de autorizare prealabila a fuziunii fondurilor de pensii, administratorului ii este interzisa incheierea de noi acte individuale de aderare la fondul de pensii absorbit.

La sfarsitul lunii august, BCR Fond de Pensii avea peste 213.796 de participanti si o valoare a activului net de 78,57 milioane de lei.
In prezent, pe pilonul II sunt 12 administratori de fonduri de pensii private obligatorii iar dupa finalizarea acestor doua fuziuni vor ramane 10.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri