Lipsa de companii atractive la Cota Bursei parea ca poate fi rezolvata in acest an prin listarea companiilor de utilitati prevazute in programul guvernamental O piata puternica. Cu toate ca prezenta la Cota Bursei a primei companii din program (Transelectrica) era prevazuta pentru al doilea semestru al acestui an, acest fapt nu a devenit inca realitate.
Desi Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a facut pasi importanti in ultimii ani, piata noastra de capital nu a reusit sa se alinieze la cele din regiune din punctul de vedere al numarului de oferte publice initiale (IPO), care sa aduca ulterior noi emitenti la Bursa. In ultimii doi ani, la BVB au fost realizate doar trei IPO-uri, cu o valoare totala de 19 milioane euro: SSIF Broker Cluj (2,25 milioane euro), Vrancart Adjud (4,8 milioane euro) si Flamingo International (12 milioane euro). Desi este imbucurator, numarul ramane inca redus comparativ cu media consemnata in regiune.
De altfel, Stere Farmache, directorul general al BVB, a precizat ca decalajul existent intre Bursa romaneasca si cele est-europene este determinat tocmai de modul diferit de formare. Daca BVB s-a bazat in primul rand pe procesul de privatizare, care a dus la listarea unui numar de aproximativ 6.000 de societati, pietele est-europene au fost dependente de ofertele publice initiale pentru listarea companiilor.

Transelectrica, asteptata cu sufletul la gura

Prima companie care trebuia sa se listeze la BVB in cadrul programului guvernamental O piata puternica este Transelectrica. Desi compania a ales consultantul care sa o consilieze in procesul de listare la BVB conform programului, in primul trimestru al acestui an, nici pana in prezent nu a fost derulata oferta publica initiala, care sa permita tranzactionarea actiunilor Transelectrica la Bursa. Reprezentantii companiei sustineau ca prospectul de oferta va fi finalizat pana in luna septembrie, urmand apoi procedura de aprobare de catre CNVM. Greutatea cu care a fost derulata etapa elaborarii prospectului de oferta a fost determinata de marimea companiei, Transelectrica fiind mult mai complexa decat societatile cu care suntem obisnuiti la BVB.
Desi contractul de intermediere semnat la inceputul lunii iulie lasa o perioada de 90 de zile pentru consultant sa pregateasca listarea, este greu de crezut in aparitia Transelectrica la Cota BVB in aceasta luna, intrucat pana acum nu a fost lansata nici macar oferta publica initiala.

Codrut Seres, ministrul economiei si comertului, a precizat insa ca Transelectrica va fi listata la 15 decembrie 2005. Iar daca initial se discuta de o cota de numai 5% din capitalul social, ulterior statul a majorat pachetul care va fi lansat la Bursa pana la 10%. Iar la acest pachet, estimarile indica un castig de aproximativ 100 milioane RON, fonduri care vor fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii de transport al energiei electrice.

Atentie, gaze!

Urmatoarea societate de utilitati inclusa in programul O piata puternica si care a demarat deja procedurile de listare este Transgaz. Pana la sfarsitul acestei luni sunt asteptate ofertele tehnice si financiare din partea societatilor interesate sa consilieze compania in procesul de listare. Oficialii sunt increzatori in faptul ca si Transgaz va fi listata la BVB pana la sfarsitul acestui an.

In plus, strategia MEC prevede listarea a 5% din actiunile Romgaz, a 10% din capitalul social al Electrica Transilvania Nord Cluj si a 10% de la Electrica Muntenia sa ajunga la Bursa pana la sfarsitul anului 2006. Insa Romgaz nu va fi listata la BVB decat dupa privatizare, pentru ca pretul tranzactiei de privatizare sa nu fie influentat.
Pentru finantare pe piata de capital va opta si Gregorys Romania, insa piata aleasa este Rasdaq. De asemenea, Romexterra Leasing anuntase in primul trimestru al acestui an ca intentioneaza sa se listeze la Bursa, un termen propus fiind luna septembrie. Insa procesul a intrat in prezent intr-o etapa de stagnare, intrucat nu au fost identificate toate problemele legate de listare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri