Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea permite o depreciere suplimentara a monedei nationale, dupa ce nu s-a inregistrat nici o corectie intre discrepantele dintre salarii si productivitate, sustin analistii ING, intr-un raport publicat.
"Totusi, am vrea sa sugeram ca probabil BNR a realizat ca un leu intarit nu aduce beneficii pentru moment si, mai mult, banca centrala ar putea permite o depreciere suplimentara a leului fata de euro, deoarece nu a avut loc nicio corectie in ce priveste diferenta dintre salarii si productivitate. (...) Observatia este importanta in mod deosebit in actualul context al presiunilor legate de salarii din partea sindicatelor", se mai arata in raport, potrivit NewsIn.

ING a calculat ca banca centrala a cheltuit aproape 4,5 miliarde euro de la sfarsitul lui septembrie 2008 pentru a preveni miscari abrupte pe cursul de schimb. Analistii grupului nu exclud nici posibilitatea ca BNR sa fi intervenit pe piata pentru a cumpara euro.

"Aceasta ipoteza nu trebuie exclusa, dat fiind faptul ca monedele din regiune s-au intarit in fata euro, sustinute de imbunatatirea increderii in economie la nivel global, in timp ce leul s-a depreciat. (...) Ar putea fi nevoie de o noua depreciere a leului, inainte de inceperea unei tendinte de apreciere pe termen mediu si lung, asa cum se reflecta si in prognozele noastre", sustine ING.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri