Secretarul Camerei Deputatilor, democrat-liberalul Dumitru Pardau, a declarat ca Birourile reunite ale celor doua camere ale Parlamentului au dat Comisiilor de buget termen de zece zile pentru a audia si a intocmi rapoartele nominalizatilor la CA al BNR.
"S-a dat un termen de zece zile celor doua Comisii, timp in care liderii se vor reuni, vor stabili exact nominalizarile si in termen de 10 zile cele doua comisii trebuie sa prezinte rapoartele comune, dupa audierea persoanelor care vor fi nominalizate", a afirmat Pardau, conform NewsIn.
Discutia in cadrul Birourilor permanente reunite a pornit de la scrisoarea transmisa de Comisiile de buget ale celor doua camere ale Parlamentului, in care se mentioneaza ca, in conformitate cu Hotararea nr. 16 din 28 septembrie 2004, plenul reunit a numit Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei pentru un mandat de cinci ani. Cei doi presedinti ai comisiilor precizeaza ca, intrucat mandatele expira, trebuie demarate procedurile numirii noilor membri, informeaza NewsIn.

Scrisoarea comisiilor de buget ataseaza si Hotararea 16/2004, prin care au fost numiti membrii CA: Mugur Isarescu - presedinte al CA si guvernator al BNR, Florin Georgescu - vicepresedinte al CA si prim-viceguvernator al BNR, Eugen Dijmarescu - membru al CA si viceguvernator al BNR, Cristian Popa - membru al CA si viceguvernator al BNR, precum si Silviu Cerna, Maria Ene, Agnes Nagy, Napoleon Pop si Virgiliu-Jorj Stoenescu, membri ai CA al BNR.

Mugur Isarescu este propus ca guvernator al BNR pentru urmatorii 5 ani, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, va fi sustinut de PSD, in timp ce PDL il va sustine pe Cristian Popa si va propune un candidat in locul lui Eugen Dijmarescu, au declarat, in urma cu doua saptamani, surse politice pentru NewsIn.

Mugur Isarescu ar urma, astfel, sa isi inceapa noul mandat de cinci ani la 11 octombrie 2009, in conditiile in care nu are in prezent contracandidati pentru sefia Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Acesta ar fi al patrulea mandat pentru Isarescu ca guvernator al BNR.
"Isarescu iese din discutie pentru schimbarea pozitiei pe care o detine. Doar Parlamentul, cand isi va da votul final, ar putea sa se opuna, dar nu cred", au spus surse avizate.

In acelasi timp, doi dintre cei trei membri cu functie executiva in BNR, respectiv prim-viceguvernatorul BNR (din 2004), Florin Georgescu, si viceguvernatorul Cristian Popa (din 1998), vor fi propusi pentru un nou mandat.

Florin Georgescu, fost ministru de finante in guvernul Vacaroiu la jumatatea anilor '90, va avea sustinere in continuare din partea Partidului Social Democrat (PSD), care l-a sustinut si in 2004, in timp ce Partidul Democrat Liberal (PDL) va sustine candidatura lui Cristian Popa.
Florin Georgescu conduce, din functia de prim-viceguvernator, Comitetul de Supraveghere al bancii centrale, in timp ce Cristian Popa coordoneaza Comitetul de Politica Monetara.

In schimb, Eugen Dijmarescu, viceguvernator al bancii centrale din 2004 si care conduce Comitetul de Administrare a Rezervelor Internationale, ar urma sa fie schimbat, dupa toate probabilitatile indicate de sursele citate, in conditiile in care PDL este posibil sa propuna un nou candidat in functia respectiva.

Isarescu, in varsta de 60 de ani, este guvernator al BNR din 1990 si a devenit in acest an cel mai longeviv guvernator de banca centrala din lume, intrand in acest an in Cartea Recordurilor.

De asemenea, Parlamentul va propune schimbarea unora dintre cei cinci membri ai CA fara functie executiva.

"UDMR o va propune din nou, cel mai probabil, pe Agnes Nagy, iar Napoleon Pop va fi si el propus sa ramana ca membru in BNR din partea PNL, ca si data trecuta", au mai spus surse politice.

Conform discutiilor preliminare, PDL va putea propune inca un mandat pentru functia de membru in CA, urmand ca Virgiliu Stoenescu, in 2004 sustinut de PSD, sa fie propus de Partidul Democrat Liberal.

In acelasi timp, PSD va putea propune doi membri ai CA, in conditiile in care Maria Ene, in 2004 sustinuta de PRM, va fi exclusa din conducerea BNR.

"PSD va sustine candidatura lui Marin Dinu, in prezent profesor universitar, si, este posibil sa il propuna, ca si in 2004, pe Silviu Cerna", au mai spus sursele citate.

Marin Dinu este profesor universitar doctor si decan al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucuresti.
Actualul mandat al Consiliului de Administratie al bancii centrale expira pe data de 10 octombrie, iar noul CA urmeaza sa preia conducerea bancii centrale pe 11 octombrie.

Sumele incasate la Iasi din impozitele platite de firme au scazut fata de anul trecut cu 20%

Reprezentantii Directiei de Finante Publice Locale Iasi au declarat, luni, ca nivelul incasarilor din taxe si impozite a inregistrat o crestere in randul persoanelor fizice si o scadere in ceea ce priveste persoanele juridice, transmite corespondentul NewsIn.

"Din punct de vedere al finantelor, criza economica este mai vizibila la nivelul persoanelor juridice, unde ne situam sub nivelul incasarilor de anul trecut. In schimb, la persoanele fizice, incasarile sunt mai mari decat in perioada similara a anului 2008", a declarat directorul adjunct al DFPL, Maria Apetroaie.

Cel mai grad de incasare raportat la prevederea bugetara pe 2009 este, potrivit DFPL, in cazul platilor efectuate de persoanele fizice la impozitele pe teren, respectiv de 81,5%. In schimb, in cazul persoanelor juridice, gradul de incasare este de 23%, iar scaderea fata de perioada ianuarie - septembrie 2008 e de peste 20 de procente.

O crestere semnificativa, de 27,6%, s-a inregistrat la impozitele pe mijloacele de transport platite de persoanele fizice. Cu toate acestea, gradul de incasare este, pana in prezent, de 73% fata de prevederea bugetara. In schimb, la persoanele juridice, a scazut cu trei procente, gradul de incasare fiind de 56% raportat la prevederea bugetara din acest an.

Potrivit DFPL, impozitele pe cladiri la persoane fizice au crescut cu 2,6% fata de perioada ianuarie - septembrie 2008, in timp ce la persoane juridice se inregistreaza o scadere de aproape cinci procente.

In total, gradul de incasare a impozitelor si taxelor locale, pana la mijlocul lunii septembrie, este de 59,2% din prevederea bugetara, care se ridica la aproape 687 milioane lei. Fata de anul trecut, se inregistreaza o crestere totala de 11,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri