Sectorul bancar romanesc a avut un trend ascendent semnificativ in 2004, se arata intr-un raport al Raiffeisen Bank cu privire la sectorul bancar din Europa Centrala si de Est (CEE). Analistii austrieci cred ca procesul de restructurare si reformele economice au ajutat la recastigarea increderii clientilor si investitorilor in sectorul bancar autohton.

Remarcabila crestere economica si rapida expansiune a imprumuturilor au contribuit la cea mai mare crestere a activelor in intreaga regiune CEE pe intreg anul. Desi dimensiunea si dinamica sectorului bancar sunt in ascensiune, totusi acesta ramane modest fata de cel al vecinilor. Privatizarea in curs a celei mai mari banci romanesti, BCR, cat si a CEC-ului, va creste cu mult procentul de 62% al activelor detinute de bancile straine pe piata de profil. Sapte din primele zece banci romanesti ca marime sunt detinute de actionari externi si cota lor de piata se afla intr-o crestere constanta.

Totodata, continuarea procesului de privatizare va intensifica competitia deja existenta pe piata si in acelasi timp va imbunatati calitatea generala a serviciilor bancare, se apreciaza in documentul Raiffeisen. O piata activa a investitiilor si cresterea consumului au contribuit la o sporire remarcabila a nivelului creditarii, nivel care s-a dublat in ultimii 2 ani pana la 17,5% din PIB. Creditele ipotecare au alimentat boom-ul creditelor, la fel ca in multe alte tari din Europa Centrala si de Est. Volumul impresionant al creditelor ipotecare s-a dublat constant in ultimii 3 ani. Insa, in ciuda unei rapide evolutii a creditarii, proportia creditelor raportata la PIB ramane una din cele mai scazute din tarile CEE, fapt care genereaza un potential substantial pentru anii care vor urma.

Cererea mare de credite intr-un mediu in care dobanda la moneda locala este in scadere, dar inca foarte ridicata, a determinat firmele autohtone sa se indrepte catre credite in valuta, miscare similara in toate tarile din zona. De aici a rezultat un volum impresionant de credite in valuta, volum ce a crescut in 2004 cu aproape doua treimi.

Desi BNR a adoptat masuri restrictive, menite sa incetineasca cresterea consumului, atat oferta, cat si cererea de credite de pe piata romaneasca a ramas foarte puternica, spun analistii Raiffeisen.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri